Besparen als een pro: zo ben je minder poen kwijt aan je vaste lasten

Body & Mind

Besparen als een pro: zo ben je minder poen kwijt aan je vaste lasten

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

21 augustus 2022 om 06:00

Bron / Fotografie

beeld Getty Images

Gepubliceerd op

21 augustus 2022 om 06:00

Bron / Fotografie

beeld Getty Images

Het is altijd weer even slikken, dat moment dat al je vaste lasten worden afgeschreven. Een abonnement hier, een extra verzekering daar en opeens wordt het grootste gedeelte van je welverdiende centen weggesluisd. Met deze tips breng je daar verandering in en hou je meer over voor écht belangrijke dingen, zoals veel te dure koffie to go.

1. Bespaar op je hypotheek  Laten we beginnen bij de grootste kostenpost: je hypotheek. Chapeau als je überhaupt een koophuis hebt kunnen vinden in deze bizarre woningmarkt, maar misschien kan je er nog wel op besparen ook. Zo kan je rente omlaag gaan als je bijvoorbeeld je risico-opslag verlaagt of je hypotheek oversluit. Neem even contact op met je hypotheekadviseur om te kijken wat in jouw situatie het slimste is. En voor al die Funda-struiners die nog niets hebben gevonden: we denken aan jullie. 

2. Weg met die onnodige abonnementen  Waar ook een fortuin in gaat zitten zijn al die abonnementen en lidmaatschappen die je telkens maar door laat lopen. Wees eens eerlijk: denk je écht dat je ooit nog naar de sportschool gaat? We willen je niet uit de droom helpen, maar door alleen te sponsoren word je heus niet fitter. Loop daarom al je abonnementen eens door en wie weet hoeveel je kan besparen. 

3. Kijk je verzekeringen eens na  Hetzelfde geldt voor je verzekeringen. Is het bijvoorbeeld echt nodig om die prehistorische iPhone te verzekeren? Of je televisie? Ook kun je je afvragen of al die premie voor een reis- of rechtsbijstandsverzekering het waard is. Elke euro die je bezuinigt is er toch weer eentje. 

4. Minder energie met amper energie  Naast letten op je energieverbruik, kan je ook veel geld bezuinigen door elk jaar te wisselen van energiemaatschappij. Klinkt misschien als iets waar je geen zin in hebt, maar we beloven dat het niet zoveel energie kost. (Pun intended.) Je hoeft alleen je meterstanden even door te geven, te kijken waar je het goedkoopste uit bent en klaar is Kees. 

5. Beperk die impulsieve aankopen  Ze behoren eigenlijk niet tot je vaste lasten, maar het is nooit verkeerd om te besparen op je boodschappen. Ga bijvoorbeeld maar een keer per week naar de supermarkt voor alle boodschappen om te voorkomen dat je voor elke vreetbui onnodig veel snacks in huis haalt. En nee, dan moet je ze vervolgens niet alsnog bestellen op Gorillas. 

6. Kortom: wees kritisch  Eigenlijk is de moraal van het verhaal dus dat je je uitgaven eens kritisch wil bekijken. Geen leuk klusje, maar het zal je verbazen hoeveel geld je ermee kunt besparen. Zo hou je meer over voor de spontane uitgaven die het leven leuker maken, zoals, we noemden het al, die heerlijke koffies van vijf euro.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen