Heb je een puist? Met dit keukenmiddel is-ie zo verdwenen

Beauty

Heb je een puist? Met dit keukenmiddel is-ie zo verdwenen

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

1 maart 2022 06:00

Gepubliceerd op

1 maart 2022 06:00

Zo nu en dan popt er opeens zo'n vervelende knoeperd op. En deze keer ga je – in plaats van met veel geweld je ongewenste vriend uit te knijpen – aan de slag met een keukenmiddeltje. Dan is je pukkel zo verdwenen. 

Ook al reinig jij je huid goed, soms heb je er toch één te pakken: een dikke jaap op je kin. Zaak is dan om er zorgvuldig mee om te gaan. Hoe verleidelijk het ook is om je puistje meteen uit te knijpen: doe het niet! Ook door agressieve reinigingsmiddelen te gebruiken zal je huid alleen maar meer geïrriteerd raken.   Wat moet je vooral niet op je pukkel smeren? Laten we eerst de ernst van het probleem beoordelen. Is het gewoon zo'n vervelende, maandelijkse pukkel of heb je last van acne? Is dat laatste het geval, laat je huid dan eerst beoordelen door een dermatoloog, die je advies kan geven voordat je zelf aan de slag gaat met allerlei agressieve goedjes.   Goed, over acne en puistjes is een hoop gezegd en geschreven. Wie 'puistjes' googelt ziet lijsten met huis-tuin-en-keukenmiddelen, die allemaal zouden helpen tegen je ongewenste bezoek. Laten we voor eens en voor altijd meegeven dat smeren met tandpasta je pukkel juist niet uitroeit. Door de agressieve ingrediënten in tandpasta wordt je huid rood en kan het wondje juist gaan zwellen. Resultaat: je loopt dagenlang rond met een rode bult.   Ook het aanbrengen van citroensap zou je puistje uitdrogen en ontsmetten. Dat is toch wat je wil? Het klinkt misschien veelbelovend, maar het zuur van een citroen kun je beter niet in een wondje smeren. Behalve dat het prikt, kan het je huid ook verkleuren.   Wat je beter ook kunt vermijden zijn (agressieve) reinigingsproducten tegen puistjes, die je huid uitdrogen. Op de langere termijn zal dat averechts werken. Door het gebruik van deze middelen verdwijnt je puistje weliswaar, maar omdat je huid uitdroogt gaat-ie juist meer talg aanmaken. Gevolg: je huid wordt uiteindelijk juist vetter en je poriën raken sneller verstopt.   Wat helpt wel? Als we eerlijk zijn, weten we allemaal dat je een dikke pukkel niet kunt uitroeien in één nacht tijd. Het beste advies is dan ook om je huid iedere ochtend en avond te reinigen met een milde reiniger en je puistje verder met rust te laten. Maar, er zijn uitzonderingen. Is er sprake van een noodsituatie en moet jouw pukkel snel een formaatje minder? Dan kan een beetje baking soda wonderen doen. Baking soda is een minerale zoutverbinding die ook wel bekend staat onder de naam zuiveringszout. Hoewel je dit ingrediënt normaal gesproken zou toepassen tijdens je keukengefröbel (want het werkt als rijsmiddel), gebruik je het nu als een plaatselijk maskertje.   Hoe? Meng een klein beetje baking soda met een eetlepel warm water tot een papje. Stip vervolgens de plaats delict aan en laat het goed opdrogen. Je zal zien dat roodheid afneemt en je puistje sneller verdwijnt. Dat komt omdat het zout de ontsteking vermindert en de huid kalmeert. Je mag deze truc een à twee keer toepassen op de pukkel. Pas op dat je het niet te vaak doet, want dan kan je huid uiteindelijk geïrriteerd raken.  

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit vrouwen, welgeteld één man (arme John) en overwegend kattenmensen. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale snackbar. Wie niet eigenlijk.

Weg met die puisten