TikTokker Rosa-Milly legt uit: zo zie je of je (stiekem) krullend haar hebt

Beauty

TikTokker Rosa-Milly legt uit: zo zie je of je (stiekem) krullend haar hebt

Sanne Roes
Door

Sanne Roes

Gepubliceerd op

14 februari 2024 om 12:00

Bron / Fotografie

beeld Rosa-Milly

Gepubliceerd op

14 februari 2024 om 12:00

Bron / Fotografie

beeld Rosa-Milly

Krulpotentie, the curly girl method, krullen kweken: het zijn termen die je op social media om de oren vliegen. Steeds meer mensen vragen zich af of ze zelf stiekem krullen of golven hebben, en willen dolgraag leren hoe ze deze het best kunnen verzorgen. Wij waren ook nieuwsgierig, dus vroegen het aan content creator en krullen-guru Rosa-Milly.

Op TikTok bereikt @millyrosax met haar krullenvideo's soms wel meer dan 15 miljoen (!) views. Ze krijgt dag in dag uit vragen van volgers over hoe ze hun krullen het best kunnen verzorgen. 'Ik ben mijn TikTok niet eens begonnen met het doel om video's te maken over krullen,' vertelt Rosa-Milly, 'maar die gaan veruit het hardst.' Vooral de video's waarbij ze bij andere TikTokkers, vriendinnen en soms zelfs volgers haar eigen krullenroutine toepast, om te kijken of ze 'krulpotentie' hebben, zijn enórm populair.

Wie anders dan deze krullen-content creator kan ons het best vertellen hoe we zelf kunnen zien of we stiekem krullen of golven hebben, en hoe we het best voor die krullen kunnen zorgen?

Lees ook: Met deze slimme trucs heb je langer plezier van je geverfde haar

Allereerst, hoe zie jij of iemand krulpotentie heeft? 'Er zijn vier signalen waar ik altijd op let. Die signalen duiden krulpotentie aan. De eerste is gelijk al de grootste: pluishaar. Als je pluishaar hebt zijn dat eigenlijk verborgen golven of krullen die niet op de juiste manier behandeld zijn. Als jij jouw haar als stijl haar behandelt, en dus alleen borstelt als het droog is, gaat dat enorm pluizen. Het tweede signaal is als je familieleden met krullen hebt, en jij juist stijl (pluis)haar hebt. Signaal drie is klitten en/of knopen in je nek. Daar zit de meeste wrijving, maar stijl haar kan daar tegen. Golvend en krullend haar niet. Het laatste signaal is als je in een regenbui terecht komt en ziet dat je haar golvend of krullend opdroogt. Dan droogt het zonder producten en zonder manipulatie van het gebruik van een borstel en hitte, waardoor je het in z'n natuurlijke staat ziet.'

Welke stappen doorloop je om perfecte krullen te kweken? Stap 1: heel, héél veel water. 'Stijl haar breng je droog in model, maar krullen en golven hebben water nodig. Het liefst doe je dit onder de douche, maar meestal maak ik mijn haar eigenlijk altijd van top tot teen nat met een plantenspuit.' Stap 2: een hydraterende crème. 'Door de hoeveelheid producten die je tegenwoordig hebt, raken mensen vaak in de war wat nou precies telt als crème: een leave-in, een smoothie, een activator. Ik zeg altijd: het telt als een crème als het een witte substantie heeft en als het hydrateert. Deze verdeel ik over het natte haar.' Stap 3: gel toevoegen. 'Bij gel heb je weer miljoenen varianten, maar alles is goed zolang het een doorzichtige substantie is. De gel zorgt voor een harde, bijna crunchy laag – ook wel gel cast genoemd – om je krullen heen zodat het niet gaat pluizen, en zodat je krullen blijven zitten op de manier waarop je ze activeert. Vergeet alleen niet om ze na het drogen met de diffuser – een föhn met een kap – uit te knijpen, omdat je anders hele rare harde krulletjes houdt. Door het uitknijpen, ook wel scrunchen genoemd, wordt de gel cast gebroken en wordt je haar heel erg zacht.'

Lees ook: Een kop vol pluis? Dit zegt jouw pluishaar over je

Hoe ben jij eigenlijk aan zoveel kennis gekomen? 'Veel mensen geloven me niet, maar als kind had ik echt heel glad en stijl haar, met maar een hele kleine slag erin. Pas toen ik in de pubertijd kwam veranderde mijn haar door de hormonen en begon het te krullen, waardoor het súper onbehandelbaar werd. Dit was net in de periode waarin ik mijn eigen haar begon te doen, en ik wist niet wat ik ermee aan moest. Gelukkig vond ik het altijd heel leuk om met haar en make-up bezig te zijn, dus kwam ik op YouTube terecht. Daar belandde ik in een wereld van Amerikaanse krullen-creators, waar ik úren naar kon kijken.

Omdat ik nog geen geld had om dure producten te kopen experimenteerde ik veel met natuurlijke haarmaskers. Zo heb ik weleens een banaan in mijn haar gedaan, maar dat vond mijn moeder niet zo'n goed idee, haha. Ook hebben mijn zus en ik jarenlang zelfgemaakte lijnzaadgel gebruikt, dat werkte echt super goed. Tegenwoordig heb ik de producten gevonden die goed voor mijn haar werken.'

Welke producten gebruik jij het liefst? 'Van het merk Curlygirlmovement gebruik ik de milk en de gel. Die zijn echt top voor elk krultype, of je nou pijpenkrullen hebt of golven. Het merk sheamoisture gebruik ik al jaren, en dan het liefst de leave in met castor olie en de enhancing smoothie. Sinds kort heb ik ook het merk Yari ontdekt, waarvan ik de gel en de curl activator gebruik. Die eerste bestel ik online, en de laatste twee haal je gewoon bij de Kruidvat.'

Dit artikel werd eerder gepubliceerd in mei 2023. Afgelopen juni bracht Rosa-Milly samen met Shaniqua, beter bekend als @thecurlyhairnetwork op TikTok, een podcast uit. De krullenpodcast gaat over – je raadt 't al – krullen, waarbij de twee content creators hun kennis delen en verschillende gasten uitnodigen.

delen
Sanne Roes

Sanne Roes is geboren in 2000 (je weet wel, dat jaar dat de wereld zou vergaan maar toch gewoon bleef draaien). Ze komt uit de Achterhoek maar kan geen woord dialect verstaan, behandelt haar planten alsof het haar kinderen zijn en zingt regelmatig - tot grote ergernis van de buren - de longen uit haar lijf onder de douche.

Meer lezen

Meer van deze auteur