Eigenaar Pien over Stieglitz: 'Ik streef ernaar mensen te laten opvallen'

Style

Eigenaar Pien over Stieglitz: 'Ik streef ernaar mensen te laten opvallen'

the brandstudio
Door

the brandstudio

Gepubliceerd op

10 september 2022 om 18:00

Bron / Fotografie

beeld Stieglitz

Gepubliceerd op

10 september 2022 om 18:00

Bron / Fotografie

beeld Stieglitz

Kleurrijk, sexy en retecomfortabel. Dat is hoe je de kleding van Stieglitz het beste kunt omschrijven, die inmiddels niet meer weg te denken is uit het Amsterdamse straatbeeld. Maar hoe is dit modemerk eigenlijk ontstaan? En waar halen ze steeds hun inspiratie vandaan? We vroegen het eigenaar Pien Stieglitz.

Wanneer wist je: ik ga een eigen modebedrijf beginnen? 'Dat heb ik nooit geweten. Het was altijd mijn droom om actrice te worden, maar toen ik van de toneelschool af moest, vond ik ergens een ander baantje. Ik ging stylingklussen doen en van daaruit ging ik tekenen en tassen ontwerpen. Mensen vonden die ontwerpen leuk, dus ik ging op zoek naar een fabriek om ze te laten maken. Daarna ben ik kleding gaan ontwerpen en dacht ik: dit is fucking leuk. Mijn moeder zei achteraf dat styling en ontwerpen altijd al mijn sterkste punten waren. Dat acteren heb ik mezelf gewoon opgelegd.' Waar haal je de inspiratie vandaan voor al die unieke en kleurrijke collecties?  'Elke keer richten we ons op een bestemming als thema. Mijn aandacht wordt ergens naartoe getrokken op de wereldkaart en daarna ga ik me heel lang in allerlei dingen verdiepen. De cultuur, de mensen, de natuur, het leven daar. Vorige keer was de bestemming Brazilië en specifiek Bumba Meu Boi, een interactief toneelstuk. Op basis van die plek werk ik een Stieglitz-verhaal uit, waar ik de collectie op baseer. De campagnes shooten we normaal gesproken, buiten coronatijd, ook altijd op de locatie zelf. Zo heb je interactie met de locals, voel je de cultuur en breng je de collectie echt tot leven.'

Pien Stieglitz

Heb je ook weleens geen inspiratie? 'Nee, mijn hoofd ontploft. Ook als ik 's avonds in bed lig nog. Waar iedereen verslaafd is aan Instagram, ben ik verslaafd aan nieuwe ideeën verzinnen. Los van voor de kleding die ik ontwerp heb ik ook allerlei plannen om het merk meer body te geven. Zo zou ik graag een Stieglitz Academy starten, waarmee ik vrouwen bij wil brengen hoe ze kleurrijker het leven doorgaan en hun onzekerheid kunnen laten varen. Sowieso streef ik ernaar mensen te laten opvallen en ze complimenten te laten krijgen. Iedereen zou minimaal één compliment per dag moeten krijgen. Eigenlijk vijf, maar één is al fijn.'

En de nieuwe collectie. Wat kunnen we daarvan verwachten? 'De nieuwe collectie is geïnspireerd op New Orleans en alles wat die stad, de geboorteplaats van jazz, ons te vertellen heeft. Het is geen hele grote collectie, maar hij is wel wat groter uitgepakt dan ik wilde. Hij is winters met veel roze en blauw, in wollen kabeltruien bijvoorbeeld, maar ook met warme tinten. We zijn er afgelopen juni geweest met het creative team en de ervaring was zo bijzonder. Elke avond live jazz en overal dansende mensen. Ook zijn we in de moerassen geweest en op plekken waarvan mensen achteraf zeiden dat ze niet bepaald veilig waren voor vier vrouwen. Ik ben daar misschien naïef in, maar het viel reuze mee. De mensen waren zo ontzettend lief daar.' Er is sinds kort ook een Stieglitz store, terwijl online winkelen tegenwoordig de norm is. Waarom dan toch een winkel? 'Ik had niet per se de wens om een winkel te openen, maar ik vond het wel heel leuk om een soort clubhuis te hebben. Dat mensen het merk kunnen zien en de cultuur die we neerzetten kunnen voelen. Mensen moeten het gewoon ervaren. Toen ik dit pand tegenkwam, waar vroeger ook mijn stamkroeg Het Wolfje zat, dacht ik daarom: ja! De cirkel voelde rond. Ons kantoor zit boven de winkel, dus we lopen ook de hele dag heen en weer. Heel gezellig.' Als je mocht kiezen, wie zou je dan nog weleens in je ontwerpen willen zien lopen? 'Het is misschien een standaard antwoord, maar Bella Hadid. Ik vind haar heel mooi. Ik ben al een keer bij haar stylist thuis geweest en mocht daar toen wat kleding laten liggen, maar ze belde me later dat ze er niet doorheen kwam. Dat soort meiden hebben zoveel samenwerkingen. Maar het gaat gebeuren. Gewoon denken dat het lukt, en dan lukt het.' Benieuwd geworden naar dit kleurrijke merk? Je vindt de website hier. Of bezoek natuurlijk de Stieglitz Store - of clubhuis zoals Pien het noemt - op de Wolvenstraat 23 in Amsterdam.

Dit is een samenwerking met Stieglitz.

delen
the brandstudio

&C the brandstudio ontwikkelt activatie- en branded content-campagnes op maat, waarmee we onze audience in het hart willen raken. Prikkelende, amuserende campagnes waarin het &C-DNA voelbaar is, maar altijd met relevantie voor het merk en vooraf bepaalde performance-doelstellingen.

Wil je ook lezen