Style
Van punkers tot de paus: 10 fun facts over Dr. Martens
Gepubliceerd op
10 maart 2023 om 17:00
Bron / Fotografie
Beeld: Dr Martends
Gepubliceerd op
10 maart 2023 om 17:00
Bron / Fotografie
Beeld: Dr Martends
Vroeger waren ze hét symbool van het anti-establishment: Dr. Martens. Nu is het een hipsterlaarzenmerk. Maar wat weten we verder over deze wereldberoemde combat-boots? Wie is eigenlijk dokter Martens? Deze tien fun facts over Dr. Martens geven voor eens en altijd duidelijkheid.
1. Is er een dokter in de zaal? Dr. Klaus Mäertens, naamgever van de zwarte stappers, was een Duitse legerarts die in 1945 zijn enkel brak tijdens een skitrip in de Alpen. Au. Tijdens zijn revalidatie merkte hij dat zijn toenmalige schoenen – legerkisten – knelden aan zijn voet. Hij besloot zelf een schoen te ontwerpen, geïnspireerd op autobanden. Ja echt. Dé Dr. Martens.
2. Zo sterk als een autoband Als je op rubber kunt rijden zonder schokken dan is verend erop lopen ook een optie dacht hij. Hij ontwikkelde met zijn vriend een rubberen zool van meerdere lagen met luchtkussens erin. En tada! Daar was de geboorte van de beroemde rubberen AirWair-zool. Wist je dat die bestand is tegen olie, vet, zure benzine en alkali? Stevige stapper dus. 3. Doe maar duur Toen ze net op de markt kwamen, gingen ze voor $ 3 over de toonbank. Inmiddels tel je er al snel € 200 voor. Het duurste paar? Dat zijn de Dr. Martens die in samenwerking zijn gemaakt met het beroemde streetwear label Off-White. Mocht je die bij de kassa willen afrekenen krijg je te horen 'Dat wordt dan $ 750 alstublieft.' Lees ook: Bye bye blaren: zo voorkom je inlooppijn in je nieuwe Dr. Martens laarzen 4. Doe maar duurzaam De eerste schoen werd gemaakt van gerecycled leer en rubber dat na het einde van de Tweede Wereldoorlog niet meer werd gebruikt en in München werd verkocht.
5. Huisvrouwen Hoewel nu heel modeland wegloopt in misschien wel de populairste laarzen van de afgelopen jaren, hadden deze boots niet altijd al een hip imago. In de jaren vijftig verkochten ze als warme broodjes onder Duitse huisvrouwen als orthopedisch schoeisel. Niet echt sexy dus.
6. Punks, skinheads en goths In de jaren zestig liepen skinheads, punks en goths ermee weg om zich af te zetten tegen de luie, zweverige hippies en een ode te brengen aan hardwerkende arbeiders. Dr. Martens werden gedragen als anti-establishment en schijt aan alles. Ze stonden voor vrijheid en individualiteit.
7. Made in England Als die van jou 'Made in England' zijn heb je een waar pareltje te pakken. Slechts 1% wordt namelijk nog in de originele Wallaston Fabriek in Engeland gemaakt. De rest van de productie vindt tegenwoordig plaats in Azië.
8. Spaar ze allemaal Ieder jaar worden er 7 miljoen paar Doc Martens verkocht. En het bedrijf produceert zo'n 250 nieuwe stijlen per jaar. Oftewel: als je ze allemaal zou willen hebben, zou je bijna 5 paar per week moeten kopen. Succes. 9. Paar meter De klassiekers hebben het kenmerkende gele stiksel langs de zool. En om al die Docs daarvan te voorzien, verbruikt het bedrijf ruim 42.000 kilometer geel stiksel per jaar. Voor je beeld: dat is meer dan een rondje om de wereld. 10. Heilig schoeisel Het gerucht gaat dat zelfs Paus Johannes Paulus II een paar Dr. Martens in zijn bezit had. Witte uiteraard. Helaas hebben we nog geen fotobewijs kunnen vinden.
delen
Xana Ferreira Chicano
InstagramXana (lees: Shan-na) Ferreira Chicano is editor Style & Beauty en geboren in de vorige eeuw. 1996 om precies te zijn. Is een Zaanse, maar tegelijk ook een Spaanse. Olé. Smelt van Schuimtaart van de oer-Amsterdamse banketbakker Van der Linde (eigenlijk van bijna alle soorten taart). En heeft, heel stiekem, een tassenverslaving.