Style
Wil jij helemaal los met Black Friday? Zo voorkom je dat je opgelicht wordt
Gepubliceerd op
25 november 2024 om 13:00
Bron / Fotografie
beeld Pexels
Gepubliceerd op
25 november 2024 om 13:00
Bron / Fotografie
beeld Pexels
Deze week is het zover: Black Friday. Een lekkere korting? Daar zeggen wij geen nee tegen. Maar let op: sommige kortingen zijn too good to be true. Een slimme meid is op een miskoop voorbereid. Zo voorkom je dat je wordt opgelicht.
Want eerlijk is eerlijk: na Black Friday achterblijven met een lege portemonnee en een huis vol troep? Daar zit niemand op te wachten. Dus: haal die koopjesjager in jezelf naar boven. Met deze handige tips wordt slim shoppen een eitje.
Trap niet in nep-kortingen Tijdens Black Friday vliegen de kortingen je om de oren. Heerlijk, dat vinden wij ook. Maar in sommige gevallen zijn de afprijzingen te mooi om waar te zijn. Hoewel het niet mag van de wet, zijn er nog steeds webshops die hun prijzen voor Black Friday flink omhoog gooien. Zo lijkt het alsof je een enorme korting krijgt, maar stiekem betaal je de volle mep. Kijk verder dan de korting en doe onderzoek naar de originele prijs. Via vergelijkingswebsites zoals Tweakers of Kieskeurig.nl zie je binnen een paar klikken hoe goed een deal echt is.
Shop met een doel Het hele internet afstruinen en je digitale winkelmandje tot de rand volproppen? Het is heel verleidelijk, maar ook heel onverstandig. We get it, als er koeienletters staan dat deze deal geweldig is, speciaal voor jou en bijna uitverkocht? Zeg dan nog maar eens nee. Neem jezelf in bescherming en maak van tevoren een wishlist met dingen die je echt nodig hebt. Impulsaankopen en spijt? Daar doe jij niet meer aan mee.
Lees ook: Vliegt de winkels uit: dit pak van Primark houd je gegarandeerd warm deze winter
Herken fake webshops Jij dacht dat die korting een goede steal was, maar in werkelijkheid wordt er van jou gestolen. Tenminste, als je per ongeluk bestelt op een fake webshop. Geloof ons: dat kan iedereen overkomen. De webshops zien er vaak heel professioneel uit, maar eigenlijk zijn ze gemaakt om persoonlijke gegevens of geld te stelen. Goed nieuws: als je weet waar je op moet letten, zijn ze makkelijk te herkennen.
Begin met het controleren van de URL. Een nepshop gebruikt vaak een webadres dat lijkt op die van een bekend merk, maar dan met kleine verschillen, zoals een extra teken.
Nu je toch naar de adresbalk aan het koekeloeren bent, kun je ook even checken of er een slotje voor de URL staat. Als dat zo is, heeft de site een veilige verbinding. Oftewel: green flag.
Lees recensies Ook aan recensies kun je zien of een site betrouwbaar is. Zie je klachten over niet-geleverde producten, flutkwaliteit of een klantenservice die slechter bereikbaar is dan iemand met een digitale detox op een stilte-retraite? Dan weet je genoeg. Maar let op: een website met enkel en alleen positieve reviews is ook verdacht. Geen enkele Karen met op- of aanmerkingen? Dat is wel heel zeldzaam. Misschien zelfs een teken dat je te maken hebt met een onbetrouwbare site.
Nepkortingen, fake websites of onnodige troep? Jij luist er dit jaar niet meer in. Veel shopplezier!
delen
Noortje Luijk
Noortje (2000) stagiair bij &C, dol op diy-projecten en knutselt haar hele interieur bij elkaar. Als je een creatieve oplossing zoekt, ben je bij haar aan het goede adres. Let op: de rommel en chaos die ze daarbij achterlaat mag je wel zelf opruimen.