Jij denkt de voedingsadviezen voor zwangeren te kennen? Think again

Oh Baby!

Jij denkt de voedingsadviezen voor zwangeren te kennen? Think again

Florence David Richard
Door

Florence David Richard

Gepubliceerd op

21 mei 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Gepubliceerd op

21 mei 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Eet geen sushi, skip rauw vlees en drink geen wijn. Lijkt vrij duidelijk, toch? Nope, want de regels voor wat je als zwangere wel en niet mag binnenkrijgen, veranderen als een malle. Geen zorgen als je het effe niet meer kan bijbenen, wij zochten uit wat je wel en niet kan oppeuzelen. Graag gedaan.

Vroeger mocht je tijdens de zwangerschap absoluut geen kaneel en basilicum eten. Nu dat weer wel mag, gaat er ineens een dikke streep door schaaldieren? Zucht.

Verwarrend Dat het nogal verwarrend is, geeft verloskundige Selina Hekelbeeke toe in een artikel van RTL Nieuws: 'Er verandert inderdaad veel. Het is lastig om alles te weten, zeker als je dan weer iets van vriendinnen hoort, weer andere informatie van je verloskundige krijgt en de rest bij elkaar googelt.' Gelukkig blijven volgens de verloskundige de basisadviezen, die jij als zwangere waarschijnlijk kan opdreunen, hetzelfde.

De basisadviezen op een rij Mocht het je ontschoten zijn, hier een kleine opfrisser:

  • Vermijd rauwe producten om besmetting met bacteriën te voorkomen. Denk hierbij aan rauw vlees, rauwe (en gerookte) vis, rauwe eieren, rauwe kiemgroenten, rauwe melk en ook zachte kaas gemaakt van rauwe melk. 

  • Vermijd producten die mogelijk schadelijke stoffen bevatten, zoals alcohol, lever, bepaalde vissoorten, kruidenpillen en borstvoedingsthee met venkel en anijs.

  • Beperk de inname van leverworst, koffie, drop, en sojaproducten. 

Mocht je ooit de draad kwijtraken, dan raadt Hekelbeeke aan om de app ZwangerHap van het Voedingscentrum te downloaden. Daar vind je precies wat je wel en niet mag consumeren.

Lees ook: Beter van niet: dit is waarom je een baby nooit water wil geven

Twijfelgevallen De verloskundige zegt dat het voor zwangeren lastig kan zijn om voldoende voedingsmiddelen uit supermarktproducten binnen te krijgen. Neem bijvoorbeeld omega-3 (visolie). Normaal gesproken wordt aangeraden om hier veel van binnen te krijgen tijdens de zwangerschap, maar omdat onze zeeën tegenwoordig zo vervuild zijn, worden een heleboel vette vissen inmiddels afgeraden voor zwangeren. 'De (kweek)vis uit de supermarkt bevat (daarentegen) weer zo weinig voedingsstoffen dat het weinig toegevoegde waarde heeft om deze te kopen en te eten.'

Goed, we hebben gehoord wat allemaal niet wenselijk is, maar hoe kan je het dan wél goed aanpakken?

Supplementen Om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen, raadt Hekelbeeke aan om de benodigde stoffen uit een supplement te halen. Denk hierbij aan omega-3 en vitamine D3. Daarnaast wordt aangeraden om foliumzuur te slikken in de eerste tien weken van de zwangerschap. Zo verklein je de kans op vroege afwijkingen. Kleine kanttekening: let daarbij wel op de aanwezigheid van foldaat, de actieve vorm van foliumzuur. 'Vaak slikken vrouwen foliumzuur in synthetische vorm, terwijl deze nauwelijks in het lichaam worden opgenomen. Dan is het vooral een dure plas, want je plast eigenlijk alles er weer uit,' aldus de verloskundige.

Lees ook: Geil, zo'n bevallen vrouw: 'Ik had een intense drang om heel veel seks met haar te hebben'

Nog meer aanraders Voor de mensen die het zich kunnen permitteren, tipt Hekelbeeke om te investeren in vis van de visboer, vlees van de slager en biologische producten uit de supermarkt of eigen moestuin. Een ander belangrijk puntje: goed opneembare vitamines. Hekelbeeke: 'Het blijft belangrijk dat we zeker in een zwangerschap proberen om minder bewerkt en synthetisch voedsel te eten. Kijk samen met jouw verloskundige, een diëtist of orthomoleculair therapeut naar jouw behoeftes en bedenk hoe je dit met voeding en supplementen zo goed mogelijk kan afstemmen, waarbij het wel voor jou betaalbaar blijft.'

delen
Florence David Richard

Florence David Richard is tekststagiair bij &C en een twintigjarig jonkie. En ja, David Richard is een achternaam. Ze is afkomstig uit het mooie Twente, maar heeft het accent daar achtergelaten (denkt ze zelf). Ze slurpt chai lattes weg alsof haar leven ervan af hangt en laat de zon – iets te – sterk haar humeur bepalen.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen