Bevallen met een VR-bril op je kanis: in deze Nederlandse ziekenhuizen kan het

Oh Baby!

Bevallen met een VR-bril op je kanis: in deze Nederlandse ziekenhuizen kan het

Sanne Roes
Door

Sanne Roes

Gepubliceerd op

20 april 2023 om 18:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Gepubliceerd op

20 april 2023 om 18:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Stel je voor: je ligt in een ziekenhuisbed met je benen omhoog, helemaal ready om een persoon op de wereld te zetten terwijl je uitkijkt op een wit strand en felblauwe zee. Kan gewoon, dankzij de Virtual Reality brillen die verloskundigen op sommige plekken in Nederland aanbieden.

Klinkt bizar, maar het is al een paar jaar in een aantal ziekenhuizen een optie. Eerst als test, en nu voor het echie. En dat doen ze niet alleen voor de lol. Nee, de brillen hebben een bewezen kalmerend effect tijdens de bevalling. Vrouwen die voor VR gaan geven een pijnscore van twee punten lager dan wanneer ze de bril niet op hebben.

Lees ook: Mommy to be? Dit zijn de handigste apps voor als je zwanger bent

Adem in, adem uit De bril zet je voor maximaal vijftien minuten op. In die tijd zie je een rustige omgeving zoals het strand of een grote weide, terwijl je luistert naar een kalmerende stem die jou ademhalingsoefeningen geeft met meditatiemuziek op de achtergrond. Tijdens het persen moet 'ie trouwens af, anders ligt de focus niet op de komst van je baby, maar op de horizon: 'Sorry, mama heeft je komst gemist want ze lag lekker op het strand.'

Weg met die pijn Het idee kwam vanuit verloskundige Martine Wassen, toen ze zag hoe effectief het gebruik van de VR-bril in bij kinderen in het brandwondencentrum was. Een andere aanleiding was dat er steeds meer pijnstilling wordt gebruikt tijdens een bevalling. De bril is een medicatie-loze pijnstiller ter verlichting van de weeën en werkt ook nog 'es fokking rustgevend.

Lees ook: Voorjaarsvermoeidheid: wat is het in godsnaam en wat doen we er tegen?

Waar kunnen we dit? De VR-bril wordt nu in tien ziekenhuizen aangeboden, waaronder het Zuyderland Medisch Centrum in Heerlen, het Jeroen Bosch ziekenhuis in 's Hertogenbosch en het Medisch Centrum Leeuwarden. Ook in andere verloskundigenpraktijken wordt het nu getest. Zie je het wel zitten? Vraag het dan zeker na bij jouw praktijk of het daar wordt aangeboden en wat de mogelijkheden zijn.

delen
Sanne Roes

Sanne Roes is geboren in 2000 (je weet wel, dat jaar dat de wereld zou vergaan maar toch gewoon bleef draaien). Ze komt uit de Achterhoek maar kan geen woord dialect verstaan, behandelt haar planten alsof het haar kinderen zijn en zingt regelmatig - tot grote ergernis van de buren - de longen uit haar lijf onder de douche.

Meer van deze auteur