Radeloos over de babykamer? Dit is hoe je hem het beste inricht

Oh Baby!

Radeloos over de babykamer? Dit is hoe je hem het beste inricht

Meike van Zandvoort
Door

Meike van Zandvoort

Gepubliceerd op

20 oktober 2023 om 16:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Gepubliceerd op

20 oktober 2023 om 16:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Ben je zwanger, dan is de kans groot dat je op een gegeven moment overvallen wordt door een nesteldrang. Alles moet anders, en dan vooral de babykamer. Alleen heb je geen idee hoe die er dan wél uit moet zien. Om een mentale inzinking te voorkomen helpen wij je een handje. Hoef je alleen nog maar deze lijst af te gaan.

Of nou ja, wij, het is eerder een eeuwenoude filosofie uit China die het wat makkelijker voor je maakt. De filosofie, Feng Shui genaamd, gaat er vanuit dat de omgeving invloed kan hebben op het geluk. Met een paar kleine aanpassingen zou je volgens de studie al meer harmonie en rust kunnen creëren in de kinderkamer. Een soort interieuradvies voor beginners. Daar gaan we.

 1. Kamer kiezen Als je de keuze hebt, zorg dan dat de babykamer zich aan de achterzijde van de woning en dichtbij de kamer van jou en je partner bevindt. Dit geeft de baby een gevoel van veiligheid en zou zorgen voor 'een goede harmonie'. 

2. Bed positioneren  Hier heeft Feng Shui duidelijke regels voor, die je trouwens ook kunt toepassen op je eigen slaapkamer. Stap één: zet het bedje zo neer dat je baby de deur kan zien. Dat werkt rustgevend voor je spruit en vind je zelf meestal ook wel zo prettig. Zorg er verder voor dat het bed niet direct onder een raam of bij een kachel staat, en ook niet onder een plank of balk. Dat kan een onveilig en onrustig gevoel geven, ook al staat-ie dan zo mooi richting de deur. Oh, en hang een mobiel liever aan het voeteinde in plaats van recht boven het hoofd. Zo kun je overprikkeling overkomen.  3. Kleuren Het is geen nieuws dat kleuren het gevoel van een kamer kunnen beïnvloeden. Zo zou geel zorgen voor concentratie en ambitie, en zouden blauw en groen kalmerend werken. Maar volgens Feng Shui is het nog wat specifieker: de kleuren in een kinderkamer moeten warm, licht en zacht zijn. Skip alle felle kleuren en ga voor pasteltinten (als het een lichte blauw was kun je 'm dus op de muren houden), neutrale kleuren of warme aardetinten. De babykamer wordt zo een walhalla van rust.

Lees ook: Werken met kleurcodes: dít is wat de kleur van de poep van je baby betekent

4. Licht Niemand wordt gelukkig van een ruimte met wit licht. Dan is het net alsof je in een tankstationwinkel staat en dat is alles behalve rustgevend. De oplossing is warm licht. Dit zorgt voor een rustige en harmonieuze sfeer in de babykamer. Wordt je baby 's nachts veel wakker of heeft-ie nog nachtvoeding nodig? Zet voor die momenten een kleine, warme nachtlamp neer. Dat geeft een geborgen gevoel en dan wordt de ruimte niet te veel verlicht. Heb je meer kans dat je spruit daarna gewoon weer in slaap doezelt, ook wel zo prettig.

5. Opgeruimd huis, opgeruimd hoofd En in dit geval een opgeruimde babykamer. Ruim de kamer van je kind altijd op, want al dat rondslingerende speelgoed zou voor te veel prikkels kunnen zorgen. Dan slaapt je kind straks minder goed door, en dat is voor niemand leuk. Al berg je het op in manden die je verstopt onder het bed, mag allemaal. Als het maar uit zicht is. Kan er meteen een groene plant voor in de plaats, dat zou namelijk ontspannend moeten werken.

6. Algemene inrichting Feng Shui betekent letterlijk 'wind en water' en draait om het balanceren van de natuurlijke elementen. Daarom doen natuurlijke materialen het in de kinderkamer het best. Denk aan een houten vloer, schapenvachtjes op de grond, en katoen en linnen voor het beddengoed en de gordijnen. Sla meubels met scherpe punten en hoeken over en kies voor ronde vormen. Deze stralen meer rust en rijkdom uit, stelt Feng Shui. Organisch en natuurlijk, daar gaat het om.

Lees ook: Hup, tv aan en mond dicht: zo slecht is tv-kijken echt voor je baby

Barbieroze en felblauw Tada, je hebt alle benodigdheden om volgens deze drieduizend jaar oude filosofie de perfecte kinderkamer te creëren. Maar laat je niet gek maken, als je nesteldrang schreeuwt om knalroze muren, is er niks wat je tegenhoudt.

delen
Meike van Zandvoort

Meike van Zandvoort is redacteur bij &C en schrijft omdat ze verder voor geen meter kan rekenen. Ze aait elke kat die ze op straat tegenkomt, koopt het liefst elke dag een nieuw boek en wordt het allergelukkigst van een blauwe lucht.

Meer van deze auteur