Ruba Zai: 'Jonge ouders hebben een leger aan familie en vrienden nodig om ze bij te staan'

Oh Baby!

Ruba Zai: 'Jonge ouders hebben een leger aan familie en vrienden nodig om ze bij te staan'

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

7 oktober 2022 om 12:00

Bron / Fotografie

interviews Fleur Baxmeier, fotografie Rossi&Blake

Gepubliceerd op

7 oktober 2022 om 12:00

Bron / Fotografie

interviews Fleur Baxmeier, fotografie Rossi&Blake

Je kinderen opvoeden én een vlammende carrière hebben? Deze bekende Nederlandse moeders doen het – dankzij wat helpende handen. Youtuber Ruba Zai vertelt hoe in &C's Oh Baby! Special.

Op het erepodium van youtuber Ruba Zai (midden) staan haar moeder Fehmida en zus Saara. Dochters Maya (4) en Lina (3) zijn er kind aan huis.

Ruba (28): 'Voordat ik Maya kreeg, had ik nog nooit een baby verschoond of überhaupt een jong kind aangeraakt. Sterker nog: ik vond baby's en jonge kinderen helemaal niet zo leuk. Mijn gedachte was eerder: wat moet ik ermee?

Lees ook: Robin Martens: 'Ik voel me nooit schuldig dat ik een beroep doe op mijn zusjes'

Mijn vader en moeder hebben allebei geen familie in Nederland, dus ik ben niet opgegroeid met andere kinderen. Ik weet nog dat ik na de geboorte van Maya uit het ziekenhuis thuiskwam en dacht: wat de fuck moet ik gaan doen? Ik snap er niets van! Mijn zwager, de broer van mijn man Jalil, was bij ons en heeft het van me overgenomen. Ondertussen kon ik alleen maar denken: oké, ik heb nu een kind, maar we're all in this together, want ik heb geen idee hoe ik haar levend moet houden.

Lees ook: Carrie ten Napels (schoon)ouders passen vaak op: 'Onze rotsen in de branding'

Ik ben er heilig van overtuigd dat je als jonge ouders een leger aan familie en vrienden nodig hebt die jou willen bijstaan, want het is voor mijn gevoel niet mogelijk om dat in je eentje te doen. Voor mijn werk zou het ideaal zijn om in Amsterdam te wonen, omdat bijna alles zich daar afspeelt. De afgelopen jaren heb ik al vaak overwogen om uit Rotterdam weg te gaan, maar dat zou ook betekenen dat ik niet meer dicht bij mijn moeder en zusje Saara woon. Ze wonen niet op loopafstand, maar het is maximaal tien minuten met de auto. Doordeweeks zijn Maya en Lina minimaal twee of drie keer bij mijn ouders en zusje en op zaterdag breng ik ze er standaard naartoe. Dan blijven ze ook slapen, want Jalil en ik merken dat we in het weekend vaak toch even wat voor onszelf willen doen.'

Lees meer in &C's nieuwste Oh Baby! Special

7 ,45

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.

Wil je ook lezen