Perspraat: 'We hadden seks vier dagen na de bevalling'

Oh Baby!

Perspraat: 'We hadden seks vier dagen na de bevalling'

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

6 mei 2023 om 17:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

6 mei 2023 om 17:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Natuurlijk ben je blij dat je zwanger bent, maar eh, dat kind moet er ook een keer uit. En daar gaat heel wat gepuf, gesteun en gepers aan vooraf. Elke week vertelt een vrouw in Perspraat over haar bevalling, dus ook over de schade daar beneden, meevallers en favoriete scheldwoorden. Deze week duiken we de bevalkamer in met Floor.

Naam: Floor Leeftijd: 34 jaar Waar ben je bevallen: in het ziekenhuis Wanneer: 07-09-2017 Van wie: een dochter  Hoeveelste kind: eerste kind Aantal hechtingen: 0 hechtingen Hoelang duurde de bevalling inclusief weeën? '3 uur en 17 minuten.' Hoe waren je weeën? 'Prima te doen!' Lees ook: Wil je weten: bizarre zwangerschapssymptomen die niemand je vertelt Wat had je liever voor de bevalling willen weten? 'Hoe borstvoeding werkt. Op vakantie vijf weken voor de bevalling, zag ik vrouwen rondlopen op de boulevard terwijl ze borstvoeding gaven. Zo moeilijk moest het toch niet zijn? Daarnaast dacht ik, omdat ik grote borsten heb, dat het mij sowieso makkelijk af zou gaan. Niets bleek minder waar. Mijn borsten stonden te strak door de stuwing, mijn tepel kwam niet naar voren en mijn dochtertje hielp ook niet mee. Ze was lui. Deed alleen haar mondje open, maar ze hapte niet. Dit zorgde voor enorme frustratie. Samen met het slaapgebrek, hormoonschommelingen en het gemis van mijn overleden moeder heeft dit gezorgd voor een depressie. Bij mijn zoon heb ik daarom besloten geen borstvoeding te geven. Heerlijk om die nachtvoedingen te kunnen verdelen.'  Wat waren je favoriete scheldwoorden tijdens de bevalling? 'Op het moment dat het hoofdje werd geboren en het lichaampje werd gedraaid, voelde ik me heel bewust van alles. Ik voelde alles. Daardoor begon ik te giechelen. En toen ik op een gegeven moment zei 'Oeh, dat voel heel raar', hield de verloskundige het ook niet meer. Ze vond het zó grappig. Ik heb de hele tijd mijn lach niet in kunnen houden door de zenuwen.'  Werd de bevalling vastgelegd? 'Ja, we hebben veel foto's gemaakt van de bevalling. Van het moment suprême maakte de kraamzorg en verpleegkundige de foto's.' Wie stond er naast je tijdens de bevalling? 'Mijn vriend. Die vond het heel interessant hoe alles werkte. Hij is sowieso nieuwsgierig, dus hij stelde tig vragen.'  Wat is je honderd procent meegevallen aan de bevalling? 'Alles. Ik snapte niet waar mensen zich zo druk om maakten.'  Wat was het handigste item in je vluchtkoffer? 'Een extra setje kleding voor de kleine. Ze was nogal klein en had veel moeite met haar temperatuur. Dus had ze een dubbel setje kleding aan en drie mutsjes op.'  Hoe was het daaronder gesteld na de bevalling? 'Ik ben er zonder kleerscheuren vanaf gekomen. Mijn gehele herstel duurde, inclusief de depressie, ongeveer een jaar.'  Lees ook: Beter van niet: dit is waarom je een baby nooit water wil geven Hoelang duurde het voor je weer toe was aan seks?  'Vier dagen. Ik had veel behoefte aan een geluksgevoel omdat ik dat door de depressie niet of nauwelijks voelde.' Eens maar nooit weer of kom maar door met de volgende? 'Kom maar door! Als elke bevalling zoals mijn eerste ging, helemaal prima. Het doet even pijn, maar ik zag het vooral als topsport: keihard werken en letterlijk kapot gaan.'   Wil jij ook jouw bevallingsverhaal delen? Vinden we leuk, klik hier om mee te doen aan Perspraat.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit vrouwen, welgeteld één man (arme John) en overwegend kattenmensen. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag in voor een snackbox van de lokale snackbar. Wie niet eigenlijk.

Meer van deze auteur

Meer Oh Baby