Ben je vaak chagrijnig? Dat heeft effect op de ontwikkeling van je baby

Oh Baby!

Ben je vaak chagrijnig? Dat heeft effect op de ontwikkeling van je baby

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

13 januari 2023 om 19:00

Bron / Fotografie

tekst Fleur van Benten, beeld Pexels

Gepubliceerd op

13 januari 2023 om 19:00

Bron / Fotografie

tekst Fleur van Benten, beeld Pexels

We zitten er allemaal weleens doorheen. En al helemaal als je heel de dag rekening moet houden met een huilende baby, een rommelig huis, een drukke baan, de hele rambam. Toch wil je wel een beetje opletten hoe vaak je je chagrijnig gedraagt. Dit heeft namelijk effect op de taalontwikkeling van je kind. 

Mokkend op de bank zitten met je chagrijnige rotkop: hebben we allemaal weleens last van. Op zich niet zo problematisch, tenzij je wel heel vaak met een pruillip op de bank hangt. Volgens een onderzoek van Max Planck Institute for Human Cognitive and Brain Sciences in Leipzig zou jouw slechte humeur er namelijk voor kunnen zorgen dat je kind minder snel ontwikkelt op het gebied van taal. Ai, dat is niet best. Lees ook: Bont en blauw: dit doet de kleur van je babykamer met je kind Talk baby to me Dat je baby dan misschien minder snel ontwikkelt, zou te maken hebben met het gebruik van je stem. Praten met een babystem (lees: een hoge toon, lange lettergrepen, langzame spraak) is ontzettend goed voor je koter. Ze vinden de melodie fijn en horen sneller hoe de woorden ook uit hun eigen mond horen te klinken. Allemaal leuk en aardig, maar als je je helemaal kregel voelt, heb je totaal geen zin om met zo'n stem te praten. Dan klink je eerder nors met lage tonen en zo kort mogelijke woorden. En tja, niet heel vrolijk dus.  Ba, ga, bu Tijdens het onderzoek werden kersverse moeders gevraagd hun buien bij te houden. En wat bleek: kinderen van de moeders die aangaven in de eerste twee maanden vaak een slechte bui te hebben, waren bij zes maanden minder taalvaardig ontwikkeld. Zo hadden ze vaak meer moeite met het uit elkaar houden van geluiden zoals ba, ga en bu en liepen ze flink achter op hun leeftijdsgenoten wiens moeders vaker vrolijk waren. Niet best. Dus, ter conclusie, als je je helemaal ruk voelt, probeer dan alsnog een babystem op te zetten. Is goed voor je kroost en misschien voel je jezelf er ook nog eens beter door.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.

Wil je ook lezen