
Oh Baby!
Verrassing, een baby! Hoe kun je zwanger zijn zonder het te weten, en hoe vaak komt dit voor?

Gepubliceerd op
6 maart 2025 om 15:00
Bron / Fotografie
beeld Unsplash
Gepubliceerd op
6 maart 2025 om 15:00
Bron / Fotografie
beeld Unsplash
Stel je voor: het is een doodnormale donderdag, en ineens krijg je een buikpijn waar je U tegen zegt - je blijkt zwanger en krijgt nú een kind. De afgelopen tijd komen we dit soort verhalen steeds vaker tegen, maar hoe is het mogelijk dat zoiets gebeurt?
Het klinkt als een klassieke aflevering van Grey's Anatomy: geen bolle buik, wel elke maand bloeden en pas na maanden erachter komen dat je zwanger bent. Het kan dus echt, en komt bij 1 op de 475 zwangerschappen voor. Bij 1 op de 2.500 gevallen komt men er zelfs pas achter tijdens de bevalling. Hoe kan dit?!
Lees ook: Floor wist niet dat ze zwanger was: 'Na twee keer persen lag er een perfect jongetje in de wc-pot'
Verstoppertje Niet ieder mens ervaart zwangerschap op dezelfde manier. Waar de één zich 9 maanden lang mooier voelt dan ooit en rondhuppelt met glanzende lokken, kan de ander iedere voorbijganger wel schieten terwijl ze geen enkele geur kunnen verdragen. Dit zorgt er ook voor dat niet iedereen dezelfde zwangerschapskwalen en -symptomen ervaart. Daarbij is het menselijk lichaam in sommige gevallen ook erg goed in het verbloemen van een zwangerschap.
Zo kun je tijdens je zwangerschap nog steeds last hebben van bloedingen die lijken op menstruatie, ook wel schijnmenstruatie genoemd. Heb je al een onregelmatige menstruatie? Dan kan het uitblijven van een menstruatie niet gelijk voor alarmbellen zorgen. De placenta kan daarnaast tussen de baby en de buikwand in liggen, waardoor je geen schopjes kunt voelen. Ook kan het voorkomen dat je twee baarmoeders hebt, waarbij de baby in de baarmoeder groeit die het dichtst bij de rug ligt - en waardoor je dus geen bolle buik krijgt. Sommige zwangere mensen hebben door lichaamsbouw, buikvet of andere redenen überhaupt nauwelijks een bolle babybuik. Tot slot kunnen zelfs zwangerschapstesten negatief zijn, terwijl je tóch zwanger bent, omdat je te weinig van het zwangerschapshormoon hCG aanmaakt. Tel al deze dingen bij elkaar op, en daar is je verrassingsbaby dan.
Stress in het kwadraat Volgens Fiom (een expertisecentrum op het gebied van ongewenste zwangerschap, verwantschapsvragen en adoptie) is de impact van een onzichtbare zwangerschap groot. Vrouwen die meededen aan een onderzoek werden geconfronteerd met vooroordelen. 'Sommigen werden weggezet als leugenaars, mensen uit hun omgeving geloofden niet dat ze hun zwangerschap daadwerkelijk pas bij 30 weken of later ontdekt hadden. Anderen kregen te horen dat ze niet in staat zouden zijn om voor het kind te zorgen,' schrijft de organisatie. Ze startten daarom een campagne om meer begrip te creëren voor dit soort situaties, ook omdat de periode na de ontdekking vol onzekerheid en zorgen zit - bijvoorbeeld om de gezondheid van het kind, of er wel of geen kinderwens was en of ze wel voor het kind kunnen zorgen.
Lees ook: Je zwangerschap twaalf weken geheimhouden? 'Onzin en onnodig, het is al zo'n eenzaam proces'
Moet je nu elke maand extra stressen omdat je bang bent voor een onzichtbare zwangerschap? Nee. Toch is het handig om aan de bel te trekken (of over een stokkie te pissen) als je deze symptomen ervaart: gezwollen en gevoelige borsten, vaginale bloedingen, misselijkheid en/of overgeven, vermoeidheid, krampen, constipatie, regelmatig urineren en plotse cravings voor eten en drinken.
delen

Sanne Roes
InstagramSanne Roes is geboren in 2000 (je weet wel, dat jaar dat de wereld zou vergaan maar toch gewoon bleef draaien). Ze komt uit de Achterhoek maar kan geen woord dialect verstaan, behandelt haar planten alsof het haar kinderen zijn en zingt regelmatig - tot grote ergernis van de buren - de longen uit haar lijf onder de douche.