Luister effe: je kind kan al gehoorschade oplopen in de buik

Oh Baby!

Luister effe: je kind kan al gehoorschade oplopen in de buik

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

25 augustus 2023 om 07:00

Bron / Fotografie

tekst Nienke van Zutphen, beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

25 augustus 2023 om 07:00

Bron / Fotografie

tekst Nienke van Zutphen, beeld Tom ten Seldam

Zwangere festivalgangers opgelet: je kind kan al gehoorschade oplopen in de buik. We weten al langer dat bepaalde dingen als drinken en roken invloed hebben op de gezondheid van je baby. Festivals kunnen we aan de lijst toevoegen.

Gehoorschade bij een foetus: audioloog Bart Vinck sprak zich in 2017 al uit over dit fenomeen. Toch is het nog onbekend (festival)terrein voor velen. Drank skippen is dus niet genoeg.

Lees ook: Hoor effe: dit is waarom je niet te lang een koptelefoon wil dragen

Je hoort ‘t goed Een foetus. Zo’n klein ding. En al vatbaar voor geluid. Ja. De buikwand, baarmoeder en het vruchtwater beschermen weliswaar je kindje, maar ze hebben geen magische krachten. En zijn dus ook niet in staat alle schadelijke lage frequenties te stoppen. Balen.

Als iemand die zwanger is wordt blootgesteld aan 102 decibel, neemt een ongeboren kind nog 97 decibel tot zich. Dat terwijl 80 decibel al schadelijk is en permanente gehoorschade kan veroorzaken. Langer dan 8 uur aan zoveel geluid blootgesteld worden kan nog ergere gevolgen hebben. Voor jou én je kind. En dat wil natuurlijk niemand.

Lees ook: Moet je (h)oren: Dit is waarom je niet met een wattenstaaf in je oor wil poeren

Zie je door dit nieuws jouw festivalleven voor de komende maanden al in duigen vallen? We zijn hier niet om je op de vingers te tikken. Maar als je dan toch gaat, let dan in ieder geval een beetje op je kleine en probeer heel hard geluid te vermijden. Want oordoppen in doen kunnen baby's nog niet.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.

Wil je ook lezen

Meer van deze auteur