Ligt het aan ons of is het retemoeilijk om écht leuke jongenskleding te vinden?

Oh Baby!

Ligt het aan ons of is het retemoeilijk om écht leuke jongenskleding te vinden?

Carmen Felix
Door

Carmen Felix

Gepubliceerd op

3 maart 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

Gepubliceerd op

3 maart 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

Laten we even vooropstellen dat dit een flink first world problem is, maar dat maakt het niet minder eigenaardig. Het valt ons op dat het nog altijd moeilijk is om kinderkleding te vinden voor jongens die niet bruin, donkerblauw of grijs is. Waarom willen zoveel winkels onze zonen toch als een stel depressieve bejaarden kleden?

Als je een random kledingwinkel inloopt, richting de kinderafdeling, wordt al in één oogopslag duidelijk welke kant voor de jongens en welke kant voor de meisjes is. En daar ligt dan meteen ook het probleem misschien wel. Kleding voor kinderen is nog altijd extreem verbonden aan genderclichés. Meisjes dragen zoveel mogelijk roze maar hebben over het algemeen steeds meer leuke opties. Denk aan gekke prints, experimentele pasvormen en een groot kleurenpalet. Jongens blijven daar bij de reguliere merken helaas een beetje bij achter. Jongenskleding moet stoer, no-nonsense en onopvallend zijn. Sterker nog: het lijken soms wel schutkleuren.  Lees ook: Als je tijdens de bevalling in levensgevaar komt, kies je dan voor jezelf of je baby? Je zou al die druilerige donkerblauwe kleding voor jongens bijna ouderwets noemen, maar niets is minder waar. Er waren periodes in het verleden (in de jaren '80 en '90) dat ook jongens in de meest hysterische kleuren en outfits rondliepen.  Ben jij nou ook zo'n vader of moeder die spontaan in een winterdip schiet als je de zoveelste antraciet, stoere broek in maat 92 in je handen houdt? En ben jij ook team 'hoezo moet mijn kind stoer zijn, het is een kind?' - dan vind je hieronder een paar tips om je kroost toch lekker tegendraads in kleur te hullen.

1. Heb schijt aan wat voor wie bedoeld is Shop lekker op elke afdeling en neem mee wat jij en je zoon leuk vinden. Heel veel kleding werkt hartstikke goed in een unisex-vorm en laten we wel wezen, dat we kinderen op vroege leeftijd al zo erg toeschrijven aan 'jongens zijn stoer' en 'meisjes zijn prinsessen' is natuurlijk onzin.  2. Stap in die tijdmachine Hup, op naar Vinted, Marktplaats en Facebook voor de coolste vintage outfits waar jij en je klasgenootjes vroeger ook zelf de blits in maakten. Tip: varieer een beetje met zoektermen, zoek uit wat je favoriete vintage merken zijn en zoek ook eens op 'zelfgemaakt' of 'handgebreid' voor de echte parels.  3. Leg net iets meer geld neer voor bepaalde merken Er zijn een paar kindermerken die zowel voor jongens als meisjes lekker los gaan met heel veel kleur en originaliteit. Helaas zijn dit vaak winkels en merken die niet het allergoedkoopste zijn. Even de hand op de knip? Herkenbaar, gelukkig kan je ook op Vinted veel van de volgende, vrolijke kindermerken vinden: 

Stella McCartney Kids, Market, Next, Smafolk, Bobo Choses, Mini Rodini, Cotton On, Baby Gap, Lindex, Bonds, Maed for Mini, Carlijn Q, Friboo, LC Waikiki, DUNS, Maxomorra, Wauw Capow en Tiny Cottons.  Laten we wel wezen, met het tempo waarop onze kinderen groeien is kleding tweedehands of in de sale kopen een must. Hou het dus goed in de gaten. Lees ook: Mooi hoor, zo'n beige kinderkamer: maar is de trend wel goed voor je koter? Back-up plan Of ga natuurlijk gewoon voor dé trend van nu en de afgelopen jaren: zowel zonen als dochters in neutrale beigetinten laten rondlopen. Voor de perfecte, rustgevende Scandinavische look die niet vloekt bij je visgraatvloer en de rest van je interieur. 

delen
Carmen Felix

Carmen Felix (35) is freelancejournalist, fervent twitteraar en schreef het boek Je kunt het ook nooit goed doen. Ze is onlangs moeder geworden van dochter Vesper. Elke maand schrijft ze een column voor &C Magazine.

Wil je ook lezen

Meer lezen