Hoeveel begrijpen kinderen precies van de oorlogen die nu gaande zijn?

Oh Baby!

Hoeveel begrijpen kinderen precies van de oorlogen die nu gaande zijn?

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

30 oktober 2023 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Frank Brandwijk

Gepubliceerd op

30 oktober 2023 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Frank Brandwijk

Jij kan al amper beseffen wat er op dit moment op meerdere plekken in de wereld gebeurt, laat staan je kind, neefje of buurmeisje. Wil je een gesprek met hen aangaan, maar heb je geen idee waar te beginnen? We helpen je op weg.

Allereerst is het belangrijk om op een rij te zetten: wat weten ze al? Het ene kind is natuurlijk verder in diens ontwikkeling dan de ander, maar over het algemeen kun je dat wel aan leeftijdsgroepen koppelen. Dan komt de volgende vraag: wat kan ik doen? 0-2 jaar Oftewel: piepjong. Veel te jong om zoiets ingewikkelds als een oorlog te begrijpen. Wel kunnen ze angst of gevaar voelen, dus verontrustende beelden (en jouw reactie daarop) wil je in hun bijzijn liever mijden. Maar verder? Ze hebben eigenlijk geen idee. Lees ook: Marco over zijn samengestelde gezin met Chantal: 'Het pittigste vond ik het verdelen van mijn aandacht' 3-4 jaar Naarmate ze wat ouder worden, wordt het verschil tussen goed en kwaad hen steeds duidelijker. Oorlog blijft te complex voor hen, maar ze beginnen wel te snappen wat voor handelingen slecht zijn. Misschien gaan ze zelfs al vragen stellen. Of je die dan eerlijk moet beantwoorden? We zouden je aanraden van wel, maar neem ook je tijd om het een en ander voor jezelf op een rij te zetten voordat je een kind hier alles over uit gaat leggen. En benadruk vooral dat er heus niet alleen maar slechte mensen zijn, maar ook een hoop mensen die voor vrede strijden. Je wil ze immers niet bang maken. 5-6 jaar Kinderen van deze leeftijd begrijpen langzamerhand wat oorlog inhoudt en maken zich wellicht zelfs een beetje ongerust, voor zichzelf of voor hun familie. Nu is het nog belangrijker om het gesprek aan te gaan en eerlijk te zijn, wederom met een positieve nadruk. Probeer ze duidelijk te maken wat er aan de hand is (wederom niet met verontrustende beelden!!), maar maak duidelijk dat ze bij jou veilig zijn. Lees ook: Dewi's dochter overleed bijna nadat ze poep in het vruchtwater inademde: 'Haar longen zaten vol' 7-10 jaar Vanaf het zevende of achtste levensjaar gaan kinderen zich realiseren wat er aan de hand is. Dat betekent ook dat ze je gaan bestoken met vragen, waarschijnlijk ook met vragen waar enkel een naar antwoord op te geven valt. Behoud ook nu het confronterender wordt die eerlijkheid, maar laat onnodige of bangmakende details weg. Ook kan het fijn zijn om ze duidelijk te vertellen dat ze bij jou altijd terecht kunnen met vragen en opnieuw dat ze niet bang hoeven te zijn.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen