Hello herfst: 10x babynamen geïnspireerd op de herfst

Oh Baby!

Hello herfst: 10x babynamen geïnspireerd op de herfst

Nienke van Zutphen
Door

Nienke van Zutphen

Gepubliceerd op

26 september 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Frank Brandwijk

Gepubliceerd op

26 september 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Frank Brandwijk

Ben jij uitgerekend tussen 21 september en 20 december? Gefeliciteerd, dan krijg je een herfstbaby. En omdat babynamen bedenken nog lastiger kan zijn dan naar The Lion King kijken zonder te huilen, hebben we hier een lijstje voor je met babynamen-inspiratie gebaseerd op de herfst. Om alvast in de stemming te komen.

Autumn Jep, 'herfst' in het Engels. Nu denk je misschien, nou die ligt voor de hand, maar het zal je verbazen hoe weinig die naam in Nederland gegeven wordt. Hij komt minder dan 20 keer voor in Nederland. En dat terwijl Autumn toch echt de koningin onder de herfstnamen is. Dus zoek je iets bijzonders, maar niet belachelijk? Klassiek, maar niet tuttig? Dan is Autumn je naam.

Archie Voor de horoscoopfanaten onder ons kan dit weleens een winnaar zijn. Deze Engelse naam betekent boogschutter en past precies bij het gelijknamige sterrenbeeld van baby’s geboren tussen 23 november en 21 december. Ook deze naam komt in Nederland weinig voor, al groeit-ie sinds Meghan en Harry hun eerste spruit zo noemde in populariteit.

Lees ook: Lentekindje in aantocht? Denk eens aan deze originele namen

Sienna De roodbruine kleur waar de herfst door zijn bladeren bekend om staat, is de inspiratie voor deze Italiaanse naam. Wij kennen hem vooral van stijlicoon en actrice Sienna Miller die op dit moment zelf ook een baby verwacht.

Storm Hoewel heel Nederland baalt bij het zoveelste weeralarm als er een storm op komst is, dient dit heftige natuurverschijnsel natuurlijk wel als een heerlijk stoere, onstuimige naam. Hij wordt dan ook het vaakst aan jongetjes gegeven, maar ook bij een pittig meisje misstaat de naam niet. Waait-ie ook jouw favorietenlijst in?

Yara Tja, zeg je herfst, dan zeg je wisselvallig, onstuimig weer. En regen. Heel veel regen. Het is dan ook niet gek dat ook dat natuurverschijnsel als inspiratie voor herfstnamen dient. De naam Yara komt van het Hebreeuwse woord voor regen. Je weet wat ze zeggen: na regen komt zonneschijn.

Lees ook: Even lachen: deze bizarre namen bestaan echt in Nederland

Amber Amber - een andere naam voor barnsteen - is gefossiliseerde hars van naaldbomen. Meestal is het warmgeel tot donkerrood van kleur. Het kostbare goedje wordt hoofdzakelijk in de herfst, en dan met name na een storm, aangetroffen. Herfstiger kan bijna niet, toch?

Olivia/Olivier Wat hoort er nu meer bij de herfst dan lange wandelingen in het bos, de afgevallen bladeren knisperend onder je voeten. Niet gek dus om een herfstbaby naar een boom te vernoemen. Wat dacht je van Olivia of Olivier? Deze van de olijfboom afgeleide namen hebben ook nog eens een prachtige betekenis: kracht, vrede, overwinning en een positief toekomstbeeld.

Hazel Hazel stamt af van hazelaar, de boom waar hazelnoten aan groeien. De naam heeft verder geen betekenis, anders dan dat je voortaan bij elke vallende noot of elke hazelnoot aan je kleine schatje zult denken. Hollywood hunk Michiel Huisman vond de naam in ieder geval leuk genoeg om zijn dochter zo te noemen.

Lees ook: Baby aan boord? De leukste namen voor zomerkinderen

Willow Bij Willow denken de meeste mensen waarschijnlijk aan die-van-Smith. En inderdaad, ook zij was een herfstbaby. Ook deze naam is natuurlijk van een typische herfstboom afgeleid: de wilg. Zeker de knotwilg staat bekend om zijn prachtige feloranje herfsttakken. Een topnaam dus!

Juniper Ook deze naam is er een in het rijtje: klassiek maar niet truttig en bijzonder maar niet belachelijk. Juniper betekent jeneverbes, een typische herfstfavoriet. De naam komt nog niet zo heel veel voor in Nederland, maar wij voorspellen een groei in populariteit de komende jaren. Iets voor trendsetters dus.

delen
Nienke van Zutphen

Nienke van Zutphen is geboren in 2002 (dat jaar dat de gulden de euro werd) en is tekststagiair bij &C. Ze herkent elk liedje van The Weeknd binnen 5 seconden, slaapt het liefst met haar knuffels en als ze chagrijnig is, heeft ze waarschijnlijk honger.

Wil je ook lezen

Meer van deze auteur