Heel lief (en handig): zo gebruik je binnenkort ChatGPT met kids

Oh Baby!

Heel lief (en handig): zo gebruik je binnenkort ChatGPT met kids

Nienke van Zutphen
Door

Nienke van Zutphen

Gepubliceerd op

29 september 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Gepubliceerd op

29 september 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Technologie ontwikkelt zich met een rotgang en hoewel we dat ergens doodeng vinden, brengt het ook positieve dingen met zich mee. Binnenkort kun je zelf met ChatGPT afbeeldingen creëren en nee, niet alleen van de paus in een pufferjas. Het biedt namelijk ook de kans om de rijke fantasie van je kind tot leven te brengen, misschien wel nog meer dan met alleen een voorleesboek.

We kwamen het fenomeen tegen op Twitter (X bedoelen we, is überhaupt iemand hier al aan gewend?), waar ondernemer Alexander Klöpping een lieve video van OpenAI-oprichter Sam Altman. Daarin wekt Altman het zoete karakter Larry de egel tot leven. 'Het is zo lief dat je bijna vergeet dat de robots van plan zijn de wereld over te nemen,' aldus Alexander.

Lees je dagelijks hetzelfde verhaal voor aan je kind en komt dat onderhand je strot uit, dan is ChatGPT misschien wel jouw reddende engel. Want hoe gek de fantasie van je koter ook is, de chatbot maakt het werkelijkheid. Van een varken met een hoedje tot een zonnebloemegel: niks is te gek.

Lees ook: Is dat even een opluchting: dit is waarom je kinderen liever 'goed genoeg' opvoedt dan 'perfect'

Zo werkt het Effe een uitleg: je typt in ChatGPT welk (zelfbedacht) personage je kind graag wil creëren en vraagt om afbeeldingen. Kies er een uit, geef het een naam en vertel die aan de robot. Je kunt nu samen als een soort spel, leuke en grappige vragen stellen over het figuur. Wat vindt-ie leuk om te doen in zijn vrije tijd? Waar woont-ie? En wat is het karakter? Het is even wat tikwerk, maar dan heb je ook wat.

Er was eens Uitgespeeld? Dan is het story time. Vraag de chatbot om een verhaal over het personage. Te algemeen? Je kunt ook vragen naar een verhaal waarin het karakter leert om te surfen of op reis gaat naar Amerika. En dan is het vertellen maar. Eerlijk is eerlijk: best handig, dat AI. We moeten alleen nog even geduld hebben, want de optie is nog niet beschikbaar. Maar hey, binnenkort kun je ook samen met jouw kids een Larry maken. Of een Tom. Of een Richard, kan ons het schelen.

delen
Nienke van Zutphen

Nienke van Zutphen is geboren in 2002 (dat jaar dat de gulden de euro werd) en is tekststagiair bij &C. Ze herkent elk liedje van The Weeknd binnen 5 seconden, slaapt het liefst met haar knuffels en als ze chagrijnig is, heeft ze waarschijnlijk honger.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen