Geen racisme of seksisme: maak kennis met kindisme

Oh Baby!

Geen racisme of seksisme: maak kennis met kindisme

Nienke van Zutphen
Door

Nienke van Zutphen

Gepubliceerd op

19 september 2023 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Gepubliceerd op

19 september 2023 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Volwassenen die kinderen behandelen als oud vuil, alleen maar omdat ze kind zijn, daar is voortaan een naam voor. Volgens orthopedagogen is het hoog tijd dat er aandacht is voor een nieuw fenomeen: kindisme. Want net als bij racisme en seksisme sluiten kindisten een bepaalde groep uit, namelijk kinderen. Ook al plassen ze nog in hun broek, ook kinderen zijn mensen.

Iemand discrimineren vanwege zijn huidskleur of geslacht wordt al langer herkend met een begrip. Maar het discrimineren van kinderen omdat zij nou eenmaal kleiner en jonger zijn, is iets waar nog weinig mensen van af weten. Het is zelfs iets waar mensen vaak niet eens de ernst van inzien. 

Lees ook: Ja, mijn kinderen aten zeker wel 'ns uit potjes

Minderwaardig ‘M'n ouders lieten me nooit uitspreken, ik moest altijd mijn bord leegeten en praten over mijn gevoelens was al helemaal niet goed.’ Hoe onschuldig dit ook mag lijken, het zijn wel karakteristieken van kindisme. Ouders die denken dat hun kind geen mening heeft en hun eigen gevoelens belangrijker vinden dan die van een kind, zijn kindisten. 

En natuurlijk is er niet meteen sprake van kindisme als je een keer vergeet te vragen aan je kind waarom hij tekenen niet leuk vindt of hem een stukje broccoli probeert te voeren. Of als je na de honderdste "waarom?" een keer uit je slof schiet met "daarom! Omdat ik het zeg!" Dat laatste moet alleen niet je standaardhouding zijn. Natuurlijk ben jij de baas in huis, maar dat is niet omdat jij groot bent en zij klein zijn. Jij hebt meer levenservaring en kunt dus situaties beter overzien, en daarom bepaal jij de koers. Maar kinderen koeioneren enkel omdat zij kind zijn, dat is pas kinderachtig.

delen
Nienke van Zutphen

Nienke van Zutphen is geboren in 2002 (dat jaar dat de gulden de euro werd) en is tekststagiair bij &C. Ze herkent elk liedje van The Weeknd binnen 5 seconden, slaapt het liefst met haar knuffels en als ze chagrijnig is, heeft ze waarschijnlijk honger.

Wil je ook lezen

Meer van deze auteur