Doe ons zo'n plek: in Zuid-Korea heb je speciale moederklinieken die je vertroetelen

Oh Baby!

Doe ons zo'n plek: in Zuid-Korea heb je speciale moederklinieken die je vertroetelen

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

23 augustus 2023 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

23 augustus 2023 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Goed eten, massages en genoeg slaap: het klinkt voor moeders met een pasgeboren baby als een droom, maar in Zuid-Korea is dit de realiteit. Althans, als je een plek hebt bemachtigd bij een speciale kraamkliniek.

Om te begrijpen wat zo'n kraamkliniek precies inhoudt, is het belangrijk dat je kennis hebt van Sanhujori: het Koreaanse systeem van kraamzorg. Waar wij beschuit met muisjes uitdelen na de geboorte, focussen zij zich op het verstrekken van traditionele zorg en kennis die generatie op generatie worden doorgeven.

Van massages tot goed eten Sanhujori bestaat onder andere uit specifieke voeding die het herstel van de moeder na de bevalling bevorderen, rust en isolatie, massage en lichaamsverzorging, lichaamsbeweging én warmte. Warme kleding en het vermijden van koude lucht en koude drankjes wordt als essentieel beschouwd voor het herstel. Al kan het natuurlijk per regio, familie en individu verschillen hoe je de kraamtijd indeelt.

Lees ook: (On)troostbaar: met deze virale truc krijg je je baby binnen 18 seconden stil

Wat kun je verwachten? Vaak omringen mensen zich in een huiselijke omgeving, maar er zijn dus ook speciale kraamklinieken in Zuid-Korea. Deze Sanhujori-geïnspireerde klinieken richten zich op het herstel van de moeder na de bevalling én de gezondheid en het welzijn van de baby. Hoe ze dat doen? Met genoeg voedzaam eten (lees: grote kommen zeewiersoep), traditionele kruidenbehandelingen, warmtetherapie en dagelijkse lichaamsbeweging. In sommige klinieken is er ondersteuning bij het geven van borstvoeding en wordt in de avonduren de zorg voor de baby uit handen genomen. Zo kunnen de kersverse moeders lekker doorslapen. Jep, dat lees je goed: kersverse moeders en doorslapen staat inderdaad in één zin.

Kost dat? De prijzen voor een verblijf van twee weken kunnen variëren duizenden tot tienduizenden dollars, afhankelijk van de specifieke kliniek en het pakket van diensten dat wordt aangeboden. Maar ja, dan heb je wel een stressvrije kraamperiode. Zouden we zo voor tekenen.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.

Wil je ook lezen

Meer van deze auteur