Thanks hè: we vroegen Chat GPT naar het perfecte voedingsschema voor je baby

Oh Baby!

Thanks hè: we vroegen Chat GPT naar het perfecte voedingsschema voor je baby

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

12 november 2023 om 13:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

12 november 2023 om 13:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Chat GPT schrijft boeken, filmscripts en sollicitatiebrieven, maar wat-ie óók kan is voedingsschema's maken. Voor je baby. Ook voor jou, maar we hebben het nu even over je baby. 

Hoef jij niet meer wanhopig het internet af te struinen naar betrouwbare bronnen: deze robot zoekt het voor je uit. En wij vroegen het hem, hoef je dat ook al niet meer te doen. Wat een leven, moeder worden in 2023.

Chat GPT voor al je vragen De chatbot Chat GPT is gemaakt op basis van kunstmatige intelligentie en kan door een enorme dataset binnen een korte tijd complexe teksten genereren, maar ook menselijke gesprekken voeren. Oftewel: de ideale steun en toeverlaat voor al je prangende vragen tijdens je zwangerschap.

Ook met het perfecte voedingsschema weet deze chatbot wel raad, maar hij geeft eerst even een disclaimer. 'Het perfecte voedingsschema voor een baby kan variëren afhankelijk van de leeftijd van de baby, individuele behoeften en eventuele medische omstandigheden. Hier is echter een algemeen overzicht van voedingsrichtlijnen voor zuigelingen in hun eerste levensjaar.' Gatver. Het woord 'zuigelingen'. Goed, we gaan door.

Voedingsschema voor newborns (0-6 maanden): 'Pasgeboren baby's hebben doorgaans elke 2-3 uur voeding nodig. Dit komt neer op 8-12 voedingen per dag. Begin met kleine hoeveelheden en volg de cues van de baby om te weten wanneer hij honger heeft. Borstvoeding of flesvoeding moet de belangrijkste bron van voeding zijn.'

Lees ook: Perspraat: ''Wil jij je kind soms vergiftigen?', schreeuwde ik hem toe'

Introductie van vast voedsel (vanaf 6 maanden): 'Rond de leeftijd van 6 maanden kun je beginnen met het introduceren van vast voedsel. Begin met puree van één enkel ingrediënt, zoals gepureerde groenten of granen. Voer nieuwe voedingsmiddelen één voor één in en wacht een paar dagen om eventuele allergische reacties op te merken. Blijf borstvoeding of flesvoeding geven als belangrijkste voedingsbron en voeg geleidelijk meer vaste voeding toe.'

Voedingsschema voor oudere baby's (7-12 maanden): 'Baby's kunnen beginnen met het eten van een breder scala aan voedingsmiddelen, waaronder fruit, groenten, granen, vlees en zuivelproducten. Geef drie hoofdmaaltijden en 1-2 tussendoortjes per dag. Blijf borstvoeding of flesvoeding geven als onderdeel van de dagelijkse voeding.

Lees ook: Beter van niet: dit is waarom je een baby nooit water wil geven

Het is belangrijk om te onthouden dat elk kind uniek is, dus het is raadzaam om de specifieke behoeften en voedingsgewoonten van je baby te bespreken met een kinderarts of een geregistreerde diëtist. Zij kunnen richtlijnen aanpassen op basis van de groei en ontwikkeling van je baby. Het introduceren van vast voedsel moet altijd gebeuren op advies van een arts en volgens de aanbevolen richtlijnen.'

Bedankt, Chat GPT Vergeet nooit de chatbot na afloop vriendelijk te bedanken. Gewoon voor het geval dat robots ooit de wereld overnemen. Pakken ze jou niet (als eerst).

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.

Wil je ook lezen

Meer van deze auteur