Je vagina stomen met Dettol, en meer wereldse kraamrituelen

Oh Baby!

Je vagina stomen met Dettol, en meer wereldse kraamrituelen

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

3 september 2023 om 13:00

Bron / Fotografie

tekst Suus Ruis

Gepubliceerd op

3 september 2023 om 13:00

Bron / Fotografie

tekst Suus Ruis

Je vagina stomen, maanden binnenblijven na de bevalling en je baby beschermen tegen het boze oog: er zijn wereldwijd zoveel rituelen en gebruiken rondom zwangerschap, bevallen en kraamtijd, daar valt nog een hoop van te leren.

Naimely was zestien jaar toen ze haar eerste kindje kreeg. Ze woonde destijds nog thuis, waardoor haar moeder en oma min of meer verwachtten dat ze dingen op een bepaalde manier zou doen. 'Ze zeiden niet: 'Je móét het zo doen,' maar 'Dit is hoe wij het vroeger op Curaçao deden,'' vertelt ze. 'Ik kreeg een hele waslijst. Er zaten zeker dingen tussen waar ik me goed bij voelde. Je baby insmeren met blauwsel, bijvoorbeeld. Dat beschermt tegen het boze oog. De buitenwereld fronste nog weleens de wenkbrauwen als ze die baby met een blauw kruis op zijn bolletje zagen, maar als ze vroegen waarvoor het was en ik het uitlegde, was het altijd wel oké. Een ander gebruik is dat je niet als je net bevallen bent naast een fornuis mag staan: je bent immers nog 'rauw' vanbinnen. Wat ik moeilijk vond aan 'onze' gebruiken, was dat je na de bevalling drie maanden binnen moet blijven omdat je nog heel kwetsbaar bent. Toen ik mijn tweede kindje kreeg vorig jaar, zaten mijn partner en ik middenin een verhuizing. Toen heb ik het iets meer losgelaten. Op een gegeven moment zei ik tegen mijn moeder: 'Sorry hoor, maar ik ga naar de bouwmarkt.''

Per dag worden er wereldwijd zo’n 385.000 baby’s geboren. In alle uithoeken van de wereld, van Afrika tot Australië, de Verenigde Staten en het Midden-Oosten, kent men eigen tradities, rituelen en gebruiken rond zwangerschap, bevalling en nieuw moederschap. Nederland is een heerlijke smeltkroes van culturen: meer dan een kwart van de inwoners van ons land heeft een migratieachtergrond – tenminste één ouder die niet in Nederland geboren is. In de praktijk zorgt dat voor een boel bijzondere, niet-Nederlandse rituelen en gebruiken rondom zwangerschap, bevallen en kraamtijd. Want ook al ben je misschien hier geboren en in veel opzichten zo Hollands als wat, tradities die door je cultuur of de familieoverlevering worden ingegeven, zijn er om in stand te houden. Helemaal als je een nieuwe generatie op de wereld zet.

Stomen die hap Naimely stoomde na beide bevallingen haar vagina. Zij deed het met Dettol, maar in andere culturen stomen ze met kruiden. Het zou het herstel van de baarmoeder en vagina na de bevalling bevorderen en de boel schoonmaken. Verloskundige Darlene Guda van verloskundigenpraktijk De Poort in Amsterdam-Zuidoost ziet dit fenomeen regelmatig in de praktijk bij vrouwen met verschillende achtergronden. 'Ik ben van Surinaamse afkomst en vind stomen heel goed. Misschien zullen Nederlanders zeggen: het lichaam kan dat herstellen en schoonmaken prima zelf, maar ik geloof dat vrouwen het niet voor niets al eeuwen doen. Je kunt het bijvoorbeeld op de wc doen, dan zet je er een bak met kokend water en kruiden in en leg je een brede doek over je heen. Ik raad aan om daar vooral een heerlijk moment voor jezelf van te maken, met bijvoorbeeld kaarsen en muziek. In Nederland is voor jezelf zorgen tijdens de zwangerschap en kraamtijd een ondergeschoven kindje. Je ziet bij andere culturen meer dat pas bevallen vrouwen echt worden gepamperd en behandeld als prinsessen.'

Score &C's Oh Baby! special hier

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.

Wil je ook lezen

Baby Baby Baby