Zo doe je dat: 7 manieren om geld te besparen op je was

Lifestyle

Zo doe je dat: 7 manieren om geld te besparen op je was

Florence David Richard
Door

Florence David Richard

Gepubliceerd op

15 mei 2023 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Gepubliceerd op

15 mei 2023 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

In deze tijden van inflatie is het altijd lekker om een zakcentje extra over te houden, en aangezien meer dan de helft van het energieverbruik van huishoudelijke apparaten te danken is aan de wasmachine en droger, is het misschien maar wijsheid om hier te beginnen. Bij deze: zeven tips hoe jij kunt besparen zonder je wasjes in een emmer sop te hoeven doen.

1. Grote wasjes, kleine wasjes  Ongeacht de grootte van je was, je wasmachine gebruikt evenveel energie. Volladen dus, die handel. Lees ook: Laffe leugens: deze 7 dingen op supermarktproducten zijn mega misleidend

2. Koud wassen  Wil je maar doen, want het gebruik van koud water kan tijdens een wasbeurt het energieverbruik voor meer dan de helft verminderen. Zet de machine op een lage temperatuur, of maak gebruik van de eco-stand, die speciaal is ontworpen om zo min mogelijk water en energie te verbruiken.

3. Minder in de droger Het is misschien voor de hand liggend, maar minder gebruik maken van je droger zal een positief verschil maken op je energierekening. Laat je wasjes op een rek aan de lucht drogen: niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook tegen beschadiging van je kleding.

4. Op tijd wisselen Over drogers gesproken: mocht je meerdere ladingen was hebben is het van belang om op tijd te wisselen zodat de droger nog warm is. Dit kost de machine de energie om opnieuw op temperatuur te komen.

5. Was(be)middelen   Matthew Steen, directeur beoordelingen en testen bij Australisch consumentenbelangenorganisatie Choice, geeft wat tips over wasmiddel. 'We hebben ontdekt dat het gebruik van een derde van de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel je kleding nog steeds effectief reinigt,' laat hij in een artikel van The Guardian weten. Ook raadt hij aan de wascapsules maar even te laten staan. 'Capsules zijn duurder per wasbeurt dan vloeistof of poeder, en presteren minder goed volgens onze tests.'

Lees ook: Ka-ching: deze 11 dingen die je in huis hebt zijn bizar veel waard

6. Reinig het pluisfilter vaker Veiliger en bovendien efficiënter. Als het filter vies is wordt de luchtcirculatie verminderd doordat het geblokkeerd wordt door het pluis, en moet de machine dus harder zijn best doen om dezelfde resultaten te bereiken. Op tijd aan de schoonmaak geblazen, dus.

7. Gewoon minder wassen Ook een gouden tip. Je kunt je kleren heus vaker aan dan je denkt.

delen
Florence David Richard

Florence David Richard is tekststagiair bij &C en een negentienjarig jonkie. En ja, David Richard is een achternaam. Ze is afkomstig uit het mooie Twente, maar heeft het accent daar achtergelaten (denkt ze zelf). Ze slurpt chai lattes weg alsof haar leven ervan af hangt en laat de zon – iets te – sterk haar humeur bepalen.

Meer van deze auteur

Smaakt naar meer