Verzonden mails langer tegenhouden en nog 5 Gmail-hacks die je leven makkelijker maken

Lifestyle

Verzonden mails langer tegenhouden en nog 5 Gmail-hacks die je leven makkelijker maken

Anne van Aartrijk
Door

Anne van Aartrijk

Gepubliceerd op

19 december 2022 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

Gepubliceerd op

19 december 2022 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

Of je het nu wil of niet, Gmail is ongetwijfeld een van de meest gebruikte apps op je telefoon (hoi oneindige stroom aan mails). Gelukkig heeft de e-mailservice een aantal slimme functies die je zomaar tientallen uren kunnen besparen. 

1. Hou die net verzonden e-mail tegen Een mail naar de verkeerde persoon gestuurd? Spot je net na het verzenden opeens een ongelofelijke typfout? Of de klassieker: de bijlage vergeten bij te voegen? Soms zou het zo lekker zijn dat vers verzonden bericht even tegen te kunnen houden. Goed nieuws: dat kan. Klik bij instellingen op 'Algemeen' en verander vervolgens de tijd bij 'Versturen ongedaan maken' van 5 naar 30 seconden. Heb je de volgende keer als je iets verzendt een halve minuut bedenktijd. Toch fijn, kan je zomaar een uitgelekte roddel naar de verkeerde collega besparen. Lees ook: Over met dat jankfestijn: met deze 7 lifehacks snipper je een ui zonder te huilen 2. Plan je bericht van tevoren in Hoe lijk ik een gemotiveerde werknemer 101: als eerste beginnen en als laatste stoppen. Niet echt natuurlijk - hallo, we hebben die vrije tijd ook nodig - maar door je mails van tevoren in te plannen. In plaats van op 'Verzenden' klik je op het pijltje daarnaast, waarna je een exacte tijd kunt selecteren. Ook handig voor niet-werkmails trouwens, als je gewoon de indruk wil wekken dat je je leven op orde hebt. 'Ja, ik was om 7.45 al aan het mailen ja. Jij niet dan?'  3. Stel vaste antwoorden in Af en toe ben je het steeds dezelfde antwoorden typen helemaal beu. Mensen vertellen dat dit niet onder jouw takenpakket valt en ze doorverwijzen bijvoorbeeld. Bloedirritant. Voor zulke gevallen kun je in Gmail nu standaard berichten invoeren. Klik bij instellingen op 'Geavanceerd' en zet 'Templates' aan. De volgende keer dat je een mail tikt kun je 'm via de drie puntjes onderaan opslaan als template en hem via dezelfde drie puntjes weer naar boven halen. Scheelt je bakken met tijd.  4. Zoek een stuk efficiënter Op het moment dat je een specifieke e-mail nodig hebt, kun je uiteraard niet meer vinden. Gelukkig heeft Gmail een hele slimme zoekfunctie. De volgende codes maken je leven stukken makkelijker.

  • From:x to x als je een bepaalde afzender of contactpersoon zoekt

  • After:x of before:x als je op zoek bent naar een specifieke datum

  • Size:x voor het terugvinden van grote e-mails

  • Has:attachment als je een bijlage nodig hebt

5. Weg met die ellenlange mailthreads Als er iets frustraties oproept, dan zijn het wel die mailthreads die niet lijken te stoppen. Iedereen blijft maar op 'Reply All' klikken en jij zit als onnodige toeschouwer met de gebakken peren. Bespaar jezelf de ergernissen door de e-mail te openen, op de drie puntjes bovenin te klikken en op 'Negeren' te klikken. Houdoe en bedankt.  Lees ook: Wel of geen rijbewijs: zo lang sta je voor een rood stoplicht in je leven 6. Snooze mails die je nog niet wil beantwoorden Je kent ze wel: mails die weinig haast hebben, maar toch een doorn in je oog zijn in een al bomvolle mailbox. Daar blijkt een perfecte oplossing voor. In Gmail kun je namelijk e-mails snoozen. Klik op het klokje aan de rechterkant, kies een datum en tijd en dan verdwijnt het bericht tot die tijd uit je inbox. Uit de inbox, uit het hart. 

delen
Anne van Aartrijk

Anne van Aartrijk is redacteur bij &C, geboren in 2000 (ja, dat is al langer dan tien jaar geleden) en getogen in Brabant, maar dan zonder de zachte G. Heeft een kat die Rechthoek heet en is er heilig van overtuigd altijd te kunnen voorspellen waar de treindeuren precies open zullen gaan.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen