Veel stof in huis? Dit kun je doen om dat te voorkomen

Lifestyle

Veel stof in huis? Dit kun je doen om dat te voorkomen

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

29 januari 2023 om 10:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

29 januari 2023 om 10:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Kun jij wekelijks je naam schrijven in al dat stof op de boekenkast? Tijd om daar wat aan te doen.

Wil je weten hoe je stof uit je huis krijgt, dan is het handig om te weten wat stof nou eigenlijk ís. Stof zijn kleine flintertjes uit elkaar gevallen materie. Die komen overal vandaan: van je kleding, je huid, je huisdieren, insecten, eten, noem maar op. Lees ook: Home sweet home: dit is waarom je nooit schoenen in huis moet dragen Luchtalarm Klinkt niet echt heel smakelijk nee, en heel erg gezond is een huis vol stof ook niet. Je luchtwegen kunnen geïrriteerd raken en je kunt er allergische klachten van krijgen. Zoveel mogelijk buiten de deur houden dus, en wel zo.

1. Ruim kleding op Kleding is een enorme bron van stof. Berg schone was daarom snel op in een (afgesloten) kast. Misschien moet je die stoel in je slaapkamer ook maar lozen, geheid dat die volgestouwd ligt met kleding. Haal je een wasje uit de wasmachine? Hang het buiten op als dat kan.

2. Leg een mat bij de voordeur Alles wat je buiten de deur kunt houden, is winst. Voeten vegen dus, voordat je naar binnen gaat. Ga voor een buitenmat voor het grove werk en een binnenmat die veel vocht opneemt. Bonus: met zo'n mat voor de deur lijkt het ook opeens alsof je heel volwassen bent en je leven op orde hebt.

3. Ga met een stofdoek door het huis Het liefst met een vochtige microvezeldoek die het stof opneemt, anders verplaats je het alleen maar. Ga trouwens daarna pas stofzuigen, niet andersom. En werk van boven naar beneden, anders dwarrelt er van alles op je stofvrije vloer. Lees ook: Schoon genoeg van: zolang kun je een huishouddoekje gebruiken 4. Check je ventilatieroosters Daar kan zich nogal wat stof ophopen, zeker omdat ze vaak zo lekker vettig zijn. Af en toe poetsen dus, net als je afzuigkap.

5. Laat vloerkleden en kussens regelmatig luchten Neem ze eens per drie maanden mee naar buiten en klop erop tot er geen stof meer afdwarrelt. Bijvoorbeeld met een bezemsteel. Gooi ze daarnaast af en toe in de was of breng ze naar de stomerij. Ook je beddengoed vangt trouwens een hoop stof, dat mag eens per week in de machine.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.

Smaakt naar meer

Shop hier