Van moppen tappen tot relatie-advies geven: deze chatbot kan (bijna) alles

Lifestyle

Van moppen tappen tot relatie-advies geven: deze chatbot kan (bijna) alles

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

20 januari 2023 om 21:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

20 januari 2023 om 21:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Grote kans dat je de afgelopen tijd wat hebt gehoord over ChatGPT. Een programmaatje dat met een paar simpele termen zo, hupsakee, een artikel over de woningmarkt in Johannesburg uit z'n mouw schudt – in een fractie van de tijd dat jij er mee bezig zou zijn.

ChatGPT is een zogeheten chatbot, gemaakt door OpenAI, een bedrijf dat zich bezig houdt met kunstmatige intelligentie. ChatGPT kan van alles, het komt met antwoorden op de proppen als je iets niet weet en schrijft dus de sterren van de hemel (oké, met wat rare fouten hier en daar).

Genoeg redenen dus voor docenten, journalisten en andere professionals om lichte paniek te voelen. Er zijn al studenten betrapt op het inleveren van essays geschreven door de robot en sommige schrijvers maken zich zorgen om hun baan, nu bedrijven ook gewoon ChatGPT het werk kunnen laten doen. Maar even los van alle doemdenkerij, zijn er ook nog gewoon geinige, handige dingen die je deze bot voor je kan laten doen? Jazeker! We hebben er vijf voor je op een rij gezet. 

Lees ook: Deze 7 dingen wist je nog niet over Spotify

  1. Leg het me uit alsof ik 5 ben! Vanavond een verjaardagsfeestje en weet je zeker dat die ene verwaande gast er weer over crypto gaat staan oreren? En ben je het een beetje zat dat je nog steeds niet weet wat een blockchain is? Laat je door ChatGPT in Jip en Janneke-taal uitleggen wat crypto is en je komt vanavond goed beslagen ten ijs.

  2. Heb je een geweldige vacature op het oog, weet je zeker dat deze baan hét is – maar loop je tegen je sollicitatiebrief aan te hikken? Voer de vacature en je cv aan ChatGPT en laat 'm de perfecte sollicitatiebrief schrijven.

  3. Was je zo iemand die vroeger veel te lang op de plee bleef hangen omdat je je elke keer weer zó kon verliezen in het moppentapboekje dat daar tussen de zeepjes en wc-rollen lag? Tijd voor nieuw materiaal! Laat ChatGPT verse grappen voor je schrijven. Vertel wat voor een onderwerp je grap moet hebben en bepaal zelf of AI grappig kan zijn.

  4. Zijn je vriendinnen je zat en ontwijken ze je wanneer je een zin begint met 'pfff moet je luisteren wat ik gisteren weer heb meegemaakt' omdat ze weten dat het altijd hommeles is tussen jou en je partner? Vraag ChatGPT om relatie-advies! Heerlijk zo’n luisterend oor dat niet met z’n ogen rolt als je voor de achtste keer (maar nu écht) bij je liefje weg bent gegaan.

  5. Nou niet meteen lachen maar soms is gewoon 'praten' met een chatbot ook hartstikke gezellig. Het doet ons een beetje denken aan de hoogtijdagen van ChatRoulette. Sloom dagje op kantoor? Melige bui? Eenzaam? Kom maar door met je robotsmalltalk.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.

Wil je ook lezen

Meer van deze auteur