Smartwatch move over: wat is die populaire 'Oura ring' en is het écht bakken met geld waard?

Lifestyle

Smartwatch move over: wat is die populaire 'Oura ring' en is het écht bakken met geld waard?

Sanne Roes
Door

Sanne Roes

Gepubliceerd op

23 november 2024 om 15:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

23 november 2024 om 15:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Stappentellers, hartslagmeters, cyclus-trackers: we analyseren er met z'n allen tegenwoordig wat op los dankzij slimme horloges en telefoons. Daar hebben we nog niet genoeg aan, dachten de mensen van Oura, en ze maakten een ring. Stijlvol is-ie niet, maar wat kan het ding eigenlijk allemaal? En is het die rib uit je lijf waard?

Als we een ring van minstens 399 euro kopen, willen we eigenlijk wel dat er minstens één diamant op zit. Dat is bij de Oura ring geen optie, maar is deze gadget alsnog écht het geld waard? Of kun je beter een dupe aanschaffen?

Alleskunner keer tien Goed, de Oura ring dus. Een stel knappe koppen uit Finland ontwierpen zo'n tien jaar geleden het eerste model. Sindsdien hebben ze al meerdere versies uitgebracht en stijgen ze enórm in populariteit. De nieuwste versie is de Oura ring 4, daar zullen we het in dit artikel over hebben. Deze ring is verkrijgbaar in zes kleuren met verschillende prijzen: zilver en zwart kosten 399 euro, brushed silver en stealth kosten je 449 ekkies en voor goud en rosé goud mag je 549 euro neerleggen. Om de juiste maat te vinden, krijg je een gratis pakket opgestuurd met voorbeeldmaten, zodat je het thuis kunt uitproberen. Kijk, dat is handig. Bovendien is-ie helemaal waterbestendig, gaat de batterij een hele week mee (en hoeft-ie maar 20 tot 80 minuten aan de oplader) en kun je de Find My Ring-functie gebruiken als je 'm kwijt bent. Ja, lieve lezer, ook jij zou die functie héél goed kunnen gebruiken.

Lees ook: Geld moet rollen: zo controleer je of die sugar daddy in je dm te vertrouwen is

Wat de ring allemaal doet? Komt-ie: hij houdt je slaapritme en -kwaliteit bij (en geeft je een slaapscore), weet hoeveel zuurstof er in je bloed zit, leest je temperatuur af, geeft aan wanneer het bedtijd is, noteert je beweging, geeft je een activiteitsscore, houdt sportdoelen bij, weet wanneer je ziek wordt en/of bent, maakt een grafiek met hoeveel stress je ervaart, vertelt vervolgens hoe sterk je lichaam van die stress herstelt, houdt je hartslag bij, laat de gezondheid van je bloedvaten zien, vertelt hoe goed (of slecht, wees eerlijk) jouw cardio is, trackt je cyclus, geeft aan wanneer je vruchtbaar bent, voorspelt wanneer je gaat menstrueren en houdt de cyclus nauw bij in een eigen cyclus-app genaamd Natural Cycles. Alleen jammer dat hij niet voorspelt wanneer je loon op je rekening wordt gestort.

Addertje hier, addertje daar Voor bijna 400 euro krijg je dus heel veel terug. Nu horen we je denken: zit er een addertje onder het gras? Ja. Die zit er. Om alle data te kunnen zien, moet je 5,99 euro per maand - of 69,99 euro per jaar - neerleggen voor de app. Zonder dat abonnement zie je alleen jouw slaapscore, gezondheidsscore en activiteitsscore. Dat is voor veel social media-gebruikers een dealbreaker om het toch bij hun oude vertrouwde smart watch te houden. Bovendien is het niet bepaald een eyecatcher - tenzij de chunky look helemaal jouw ding is.

Lees ook: Snuffelen aan de toekomst: Zo ruikt AI parfum

Oh, en wil je je cyclus tracken of wat hulp krijgen van de ring bij zwanger worden? Voor de Natural Cycles-app betaal je weer extra: 8,99 euro per maand of 64,80 euro per jaar. Veel vrouwen gebruiken de data van Oura als anticonceptie. In 2018 schreef BNN-VARA echter al een artikel over de risico's hiervan: '[...] Lena Marions [is] arts in een groot ziekenhuis in Stockholm, die in Zweden de noodklok luidt over het gebruik van Natural Cycles als anticonceptiemethode. De gebreken van de app als anticonceptiemiddel vielen haar op doordat een groot aantal vrouwen bij de abortusafdeling van het ziekenhuis terecht kwam en vertelden Natural Cycles als anticonceptiemethode te gebruiken.'

Kopen, of toch niet? Toch zweren talloze mensen bij de Oura ring. Zo vertelt TikTokker @lyssielooloo dat de ring haar heeft overtuigd om te stoppen met het drinken van alcohol, en vindt TikTokker @amberhenryy het geweldig dat de ring haar elke ochtend vertelt wat ze die dag wel/niet aankan. Ook Gwen van Poorten deelt op haar socials dat ze dol is op de ring. 'Hij heeft wel echt mijn leven verandert,' vertelt ze in haar video. 'Ik ben er mega gek op, ondanks dat ik 'm zo lelijk vind.'

'Hoewel het tracken van specifieke data motiverend kan zijn om je doelen te behalen, kan het ook een ongezonde fixatie of obsessie veroorzaken,' vertelt therapeut Kate Miskevics aan National Geographic. Zo'n obsessie kan leiden tot het compulsief checken van jouw data, en vervolgens voor stress en angsten zorgen, waardoor je uiteindelijk slechter slaapt. 'We weten dat we mentaal gezonder en meer mindful zijn als we ervoor kiezen om een tijdje 'pauze' zonder telefoons en technologie door te brengen,' zegt Miskevics. 'We moeten ons bewust zijn van hoe de draagbare technologie deze 'pauzemomenten' moeilijker maken.'

Dus, om de vraag te beantwoorden: is de Oura ring écht het geld waard? Ja en nee. Dat ligt helemaal aan jouw behoeftes - en bankrekening, om eerlijk te zijn. Wil je dolgraag jouw gezondheid checken en krijg je een goede eindejaarsbonus? Go for it. Heb je flinke health anxiety? Dan kun je 'm beter skippen. Onze tip: denk er goed over na en lees (altijd) de kleine lettertjes.

delen
Sanne Roes

Sanne Roes is geboren in 2000 (je weet wel, dat jaar dat de wereld zou vergaan maar toch gewoon bleef draaien). Ze komt uit de Achterhoek maar kan geen woord dialect verstaan, behandelt haar planten alsof het haar kinderen zijn en zingt regelmatig - tot grote ergernis van de buren - de longen uit haar lijf onder de douche.

Meer van deze auteur

Meer lezen van Lifestyle