Schoenendoos versus paleisje: wat krijg je voor drie ton in Amsterdam versus in de provincie?

Lifestyle

Schoenendoos versus paleisje: wat krijg je voor drie ton in Amsterdam versus in de provincie?

Carmen Felix
Door

Carmen Felix

Gepubliceerd op

25 februari 2023 om 09:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

Gepubliceerd op

25 februari 2023 om 09:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

De vergelijking tussen Funda-advertenties voor huizen in Amsterdam versus ergens diep in de gelukkig nog iets goedkopere provincie, is eigenlijk veel te makkelijk. Maar daarnaast ook nog altijd zo belachelijk dat we het moeilijk kunnen negeren. Vandaag kijken we daarom wat je voor exact 300.000 euro zou kunnen krijgen in Amsterdam en ergens diep in het Zuiden.

Amsterdam Laten we beginnen met Amsterdam, gewoon omdat het belachelijk is waar we mee bezig zijn in onze hoofdstad. Toegegeven, als je helemaal okee bent met in een Amsterdamse buitenwijk (dus buiten de ring) te zitten, kan je best een leuk flatje met wat slaapkamers krijgen. Een beetje luxe, een a-locatie of bijvoorbeeld een tuin hoef je voor dat geld echter niet te verwachten. En vind je in Amsterdam iets dat lijkt op een onwijze meevaller: knoop je dan onmiddellijk in de oren dat je niet de enige bent die dat denkt. Ergo: bereid je maar vast voor op hevig overbieden of keihard teleurgesteld worden. Zelfs voor de ietwat ruige Funda-parels.  Lees ook: Hè, gets: zo kom je van die vervelende zilvervisjes af

Het kleinste optrekje wat voor exact drie ton te koop staat in Amsterdam is een kamer aan de Overtoom. Of eigenlijk zijn het twee kleine kamers met een leefoppervlakte van 24 vierkante meter. De advertentie is - zoals verwacht - onuitstaanbaar en doorspekt met zalvende praat waardoor je zou moeten vergeten dat je een kamer koopt voor drie ton.

Funda - huis - Amsterdam - kamer - screenshot

Denk aan: 'Hoogwaardig gerenoveerd turn key appartement'. 'Frisse badkamer.' 'Open keuken.' Kom op, dat het een appartement is, is natuurlijk behoorlijk vergezocht met die 24 vierkante meters. Een frisse badkamer is natuurlijk gewoon makelaars voor 'niet geheel goor' en die 'open keuken' is er alleen maar omdat er geen plek is voor een afgesloten keuken op zo'n oppervlakte. Hoef je niet heel overdreven over te gaan doen. En ja, het is een prima keuken, maar hij staat wel in een schoenendoos. Van een paar peutersandaaltjes.

En laten we elkaar in vredesnaam af en toe blijven knijpen en gillen: 'Drie ton voor een ruimte zo groot als de woonkamer van onze ouders!'

La province Nee, dan de provincie. Deze geschakelde woning in Maastricht bijvoorbeeld. Perfect voor als je Amsterdam niet (meer) kan betalen maar toch nog last van stedelijke verlangens hebt. Zo'n 124 vierkante meters schoon aan de haak. Een woonkamer van 35 m², je weet wel, meer dan 10 m² groter dan dat 'huis' aan de Overtoom in Amsterdam. Instapklaar en drie slaapkamers. Ohja, ook leuk: een werkplaats, een bijkeuken, een gigantische tuin. Wie weet heb je het ooit een keer nodig, al die ruimte.

Funda maastricht001

Lees ook: Eerste hulp bij lekkende zoutlampen: zo voorkom je dat het gebeurt

Maar ook deze onroerend goeie knaller in Brunssum kost evenveel als het kamertje in Amsterdam. Een jaren '30 hoekhuis van 142 m² met een voortuin, een zijtuin en een dakterras. Maar, ja, je hoort het sommige mensen al zuchten: 'Dan woon je wel in Brunssum'.

Funda - huis - Brunssum - advertentie - screenshot

delen
Carmen Felix

Carmen Felix (35) is freelancejournalist, fervent twitteraar en schreef het boek Je kunt het ook nooit goed doen. Ze is onlangs moeder geworden van dochter Vesper. Elke maand schrijft ze een column voor &C Magazine.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen