Niet alleen tussen de lakens: 5 plekken waar bedwantsen zich graag verstoppen

Lifestyle

Niet alleen tussen de lakens: 5 plekken waar bedwantsen zich graag verstoppen

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

21 januari 2023 om 10:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Gepubliceerd op

21 januari 2023 om 10:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

We stellen ons huis graag open voor gezellig bezoek, maar bedwantsen hoeven we eerlijk gezegd niet binnen te hebben. Op jacht dus.

Wil je bedwantsen spotten, dan is het wellicht handig om te weten hoe ze eruitzien. Bedwantsen zijn kleine insecten met zes pootjes en een plat, ovaal lijf. Ze kunnen verschillende kleuren hebben, van wit tot roodbruin. Ze houden niet van licht, wel van warmte en uitgeademde lucht (getsie). Ze leven van het bloed van mensen en huisdieren (getsie II). Ziek kun je er niet van worden, wel loop je kans op kleine bijtwondjes die flink kunnen jeuken. Lees ook: Lifehack: met de burritotruc verschoon je binnen 1 minuut je bed De naam zegt het al: bedwantsen leven vooral in en rond bedden. Maar laat je niet voor de gek houden: ze kunnen ook op heel andere plekken zitten. We noemen er een paar.

1. Koffers Onlangs op vakantie geweest? Check je koffer(s) en rugzak even goed. Bedwantsen houden van warmte en kruipen graag je bagage en kleren in. Zo reizen ze gerust de halve wereld met je mee. Tip voor de volgende reis: zet koffers en tassen liever niet op je (hotel)bed, maar pak ze uit in de badkamer. Bang dat je ze hebt meegenomen? Was je spullen op minimaal zestig graden, gooi kleine tassen een week in de vriezer zodat alle bedwantsen en eitjes dood zijn en maak je koffers schoon met een stoomreiniger.

2. Kledingkast Bedwantsen gaan lekker op textiel, dus jouw kledingkast is een paradijs voor hen. Zelfde geldt voor de plekken waar je je handdoeken, beddengoed en theedoeken bewaart. Ook hier geldt: vermoed je dat er bedwantsen zitten, was je spullen dan op minimaal zestig graden of leg ze in de vriezer.

3. Achter het behang Omdat ze zo klein en plat zijn, kunnen bedwantsen prima achter je mooie behangetje kruipen. Lekker warm. In dit geval kan het geen kwaad een professionele bestrijder in te schakelen.

4. Tussen de boeken Nog zo'n plek waar je ze niet zou verwachten: tussen je boeken. Daar komen ze bijvoorbeeld omdat er een boek op je nachtkastje lag en je dat boek na het uitlezen vrolijk terug in je kast hebt gezet. Geef je kast een goeie stofzuigbeurt en check vooral boeken met een stoffen kaft extra scherp.

5. In stopcontacten Een ideaal holletje, warm en donker, waar ze makkelijk in kunnen verdwijnen bij gevaar (jij, dus). Lees ook: Slimmer soppen: deze plekken in de keuken vergeten we vaak schoon te maken 6. In het tapijt We helpen je hopen dat ze je vloerbedekking of tapijt nog niet hebben gevonden, maar ze zijn er nogal verzot op. Niet zo raar: lekker zacht en warm, zeker ónder je tapijt. In dit geval zal stofzuigen niet veel uithalen, ze kunnen zich veel te goed vastklampen aan de haren. Bel liever een gespecialiseerd bedrijf.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.

Wil je ook lezen