Lekker dan: deze alledaagse items zijn fokking slecht voor het milieu

Lifestyle

Lekker dan: deze alledaagse items zijn fokking slecht voor het milieu

Nienke van Zutphen
Door

Nienke van Zutphen

Gepubliceerd op

28 september 2023 om 12:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

Gepubliceerd op

28 september 2023 om 12:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

Douche minder lang, scheid je afval, isoleer je huis en koop duurzame producten: de milieuwaarschuwingen komen onderhand onze strot uit. Toch zijn ze belangrijk. Inmiddels weten we dan wel hoe we korter moeten douchen en hoe we ons huis beter kunnen isoleren, maar hebben we eigenlijk enig idee welke producten pas echt supervervuilend en zeker niet duurzaam zijn? En nee, natuurlijk hoef je ze niet allemaal gelijk in de vuilnisbak te mieteren - dat zou pas echt niet duurzaam zijn - maar misschien kun je, als je voorraad op is, ze verruilen voor een duurzamer alternatief. De toekomst van onze planeet is je nu al dankbaar.

Koffie capsules Het liefst zou je jezelf aansluiten op een koffie-infuus en dat begrijpen we maar al te goed. We begrijpen ook dat de smaak van die koffie daarom ook heel belangrijk voor je is. Maar hopelijk is het milieu dat ook, en daarom zou het beter zijn als je geen aluminium koffiecups zou gebruiken. Ze zijn niet alleen ontzettend vervuilend in het productieproces, ze zijn ook nog eens moeilijk recyclebaar. Voordat je direct je cupjes-apparaat bij het grofvuil zet: er bestaan gelukkig ook recyclebare, milieuvriendelijke cups. En anders was het ouderwetse filterapparaat misschien zo gek nog niet.

Lees ook: Geef jij je planten niet te veel water? Dit is hoe je het ziet (en oplost)

Theezakjes De kleine zakjes zien er misschien onschuldig uit, maar ze richten stiekem veel schade aan. Vaak zit er in de omsluiting plastic verwerkt dat niet kan worden hergebruikt en ook niet biologisch afbreekbaar is. En dat is nog niet alles: veel theeplantages dragen bij aan de vernieling van grond en vervuiling van lokale meren en rivieren. Een thee-ei of een theezeefje is een milieuvriendelijker alternatief.

Wasmiddel Met het wassen van onze favoriete kledingstukken, vervuilen we tegelijkertijd onze aardbol. Wasmiddel, wasverzachter en zeker geurparels en wasparfums bevatten chemicaliën die in ons water terechtkomen en zo rivieren en oceanen vervuilen. Bovendien bevatten veel wasproducten microplastics die schadelijk zijn voor het onderwaterleven. Toch niet zo schoon dat wassen dus. Het scheelt al heel veel als je voor wasproducten kiest die vrij zijn van microplastics en andere chemicaliën, dus etiketten van je wasmiddelen lezen loont zeker de moeite.

Lees ook: 7 dingen die je even wil checken als je je hotelkamer binnenloopt

Bleek Dit is een gevalletje hoe meer je het gebruikt hoe erger de schade. Hoe meer giftige stoffen vrij komen, hoe erger de lucht wordt vervuild, de ozonlaag wordt aangetast en het zeeleven verneukt wordt. Bleek toch niet zo handig.

Make-updoekjes Wist je dat make-updoekjes plastic bevatten? Het lijkt handig, in een ruk en met een doekje die hele plamuurlaag eraf halen, maar dat is het dus niet. Wat voor jou maar 1 product is, is voor de wereld weer een extra plastic afvalberg. Wasbare doekjes of gewoon een ouderwets washandje zijn een milieuvriendelijk alternatief.

Lees ook: Het allerbeste wasmiddel? Koop je volgens de Consumentenbond bij de Aldi

Wegwerpmesjes Gooi die wegwerpmesjes maar in de prullenbak. Of nee, juist niet. De combinatie van plastic, rubber en metaal zorgt ervoor dat ze moeilijk afbreekbaar zijn. Eigenlijk had je ze dus beter sowieso niet kunnen kopen. Maar nu je ze toch hebt, misschien kun je er een kunstwerk van maken? Alles beter dan nóg een extra niet afbreekbare afvalberg. Maar hé, je moet er iets voor over hebben.

delen
Nienke van Zutphen

Nienke van Zutphen is geboren in 2002 (dat jaar dat de gulden de euro werd) en is tekststagiair bij &C. Ze herkent elk liedje van The Weeknd binnen 5 seconden, slaapt het liefst met haar knuffels en als ze chagrijnig is, heeft ze waarschijnlijk honger.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen