Grote kans dat jouw kat te dik is: zo laat je je kat wat kilo's verliezen

Lifestyle

Grote kans dat jouw kat te dik is: zo laat je je kat wat kilo's verliezen

Nienke van Zutphen
Door

Nienke van Zutphen

Gepubliceerd op

17 november 2023 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Gepubliceerd op

17 november 2023 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Een dikke kat wordt door veel mensen gezien als gezellig en knuffelbaar, maar zo gezellig is het helemaal niet als je weet wat voor gevolgen overgewicht voor het dier kan hebben: diabtes, hart- en vaatziekten en suikerziekte onder andere. Ongeveer 50 procent van de katten heeft overgewicht. Grote kans dat jouw dierenvriend daaronder valt.

Een zware kater is vervelend, maar is de volgende dag weer weg. Een te zware kater is niet met een dag opgelost.

Is-ie echt te dik? Je ogen liegen waarschijnlijk niet als het gaat om het spotten van een dikke kat. Om toch zeker van je zaak te zijn voordat je jouw huisdier minder brokken voert: een kat is te dik als hij 20 procent of meer boven zijn streefgewicht weegt. En wat is dan het streefgewicht van een kat? Dat verschilt natuurlijk per kat, maar is gemiddeld 5 kilo. Weet je niet zeker of-ie te dik is? Dan kun je altijd nog even voelen. Je kunt het vergelijken met de onderkant van je platte hand. Als je erlangs wrijft, voel je meer vet dan knokkels - bij katten is dit dan meer vet dan ribben - en dat duidt op een te dikke kat. Zou deze kat te dik zijn?

Lees ook: Gecompliceerde beesten zijn 't ook: deze 7 eigenschappen kunnen katten hebben

Hoe dan? We horen je al denken: 'Hoe kan mijn kat te dik zijn als ik hem niet te veel voer?' Het heeft alles te maken met hoeveel je huisdier inneemt en verbruikt. Eigenlijk net zoals bij mensen: meer eten dan bewegen, zorgt voor gewichtstoename. Als je een luie kat hebt, hoeft hij (meestal) ook minder veel te eten. Het energielevel van je kat kan over de jaren heen veranderen. Ouderdom, maar ook sterilisatie (door een verandering in de stofwisseling) kunnen hier oorzaken van zijn. Observeer je kater dus goed. Komt het echt helemaal uit het niks? Breng dan gerust een bezoek aan de dierenarts.

Aanpakken Als een gek naar de sportschool en aan een strikt dieet, werkt misschien voor mensen, maar bij huisdieren kun je het beste zo zorgvuldig mogelijk te werk gaan. Katten mogen maximaal 2 procent van hun lichaamsgewicht per week afvallen.

Spelen, spelen en nog eens spelen Af en toe stoeien in huis is leuk, maar in de meeste huizen hebben huisdieren niet genoeg bewegingsruimte. Ga daarom eens samen naar buiten en ontdek plekken waar hij lekker los kan gaan. Neem zijn eten bijvoorbeeld mee naar buiten en maak er een spel van. Katten houden ervan om te jagen - en dan heeft-ie gelijk gegeten.

Lees ook: Je wist niet dat het kon, maar als je deze 5 dingen weet ga je nóg meer van je kat houden

Stresskip, eh kat Wist je dat een kat net zoveel stress kan hebben als jij? Stress doet gekke dingen met mens en dier. Zoek naar de oorzaak van de stress. Voelt je kat zich niet veilig - door een gemene kat in de buurt -, of heeft hij last van jouw huilende baby? Kom je er niet uit? Vraag het even aan een expert.

Eten is weten Een beloning geven door middel van eten is leuk, maar niet als je kat al overgewicht heeft. Een beloning kan ook via een knuffel of een nieuw speeltje, of heerlijk vers drinkwater. Geef je kat ook echt niet meer eten dan hij mag en weeg desnoods af. Over de dag het eten verdelen, werkt ook heel goed. Zo blijven ze vol en bedelen ze niet voor extra eten tijdens een ander moment van de dag. Je kat blij, jij blij.

delen
Nienke van Zutphen

Nienke van Zutphen is geboren in 2002 (dat jaar dat de gulden de euro werd) en is tekststagiair bij &C. Ze herkent elk liedje van The Weeknd binnen 5 seconden, slaapt het liefst met haar knuffels en als ze chagrijnig is, heeft ze waarschijnlijk honger.

Meer lezen

Meer van deze auteur