Er is eindelijk een methode om je kast grondig uit te mesten en dit is 'm

Lifestyle

Er is eindelijk een methode om je kast grondig uit te mesten en dit is 'm

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

2 juni 2023 om 15:00

Gepubliceerd op

2 juni 2023 om 15:00

Je kent 't vast wel, dat gevoel dat je voor je kledingkast staat en denkt: ik heb niks om aan te trekken. Of: ik zie door de bomen het bos niet meer. En: ik wil dit niet weg doen maar draag het ook nooit. Tijd om eens flink de bezem door je garderobe te halen.

De New Yorkse stylist Allison Bornstein heeft daar een perfecte methode voor. Schrik niet, want het lijkt een flinke klus, maar daarna ben je wel verzekerd van een opgeruimde kledingkast vol kleding die je wél draagt. En ze leert je ook nog hoe je miskopen voortaan kan voorkomen.

Ben je er klaar voor?

Stap 1: the regulars Haal alles wat je vaak draagt uit je kast. De 'regulars' dus, de dingen waar je 't liefst in zou wonen, zo vaak trek je ze aan. Let op: dit zijn níet je favorieten. Niet de kleren die je het leukst vindt, maar de kleren die je het vaakst draagt en de accessoires die je het vaakst gebruikt.

Lees ook: Flinke flater: 'Dit jacket van 750(!) euro was achteraf niet mijn slimste aankoop' Als je je 'regulars' hebt verzameld, hang je ze op een rekje of leg je ze zo neer dat je ze goed kan bekijken want 't is tijd voor een analyse: welke kleuren draag je veel? Welk silhouet? Stoffen? Prints? En vraag jezelf af: wanneer draag je dit? Hoe draag je het? En hoe voel je je dan? Ben je er blij mee? Vind je de kleren leuk?

Je hoeft er allemaal nog niets mee, maar zie het gewoon als informatie. Die heb je namelijk nodig voor de volgende stappen.

Stap 2: the nevers Nu ga je namelijk kijken wat er nog in je kast hangt en doe je min of meer hetzelfde met de kleding die je juist nooít draagt. Of zoals Allison ze noemt: de 'nevers'. Dat kunnen dingen zijn die je simpelweg niet meer leuk vindt en daardoor nooit meer draagt. Maar ook de dingen die je juist heel leuk vindt, maar toch nooit draagt. De dingen die niet bij je lichaam of lifestyle passen.

Als je die nu - net als de 'regulars' - voor je neerlegt en analyseert zie je waarschijnlijk een uiteenlopender zooitje dan bij je regulars. Maar, volgens Allison moet je er toch aan geloven en kijken of je patronen ziet: liggen er bijvoorbeeld 10 paar pumps, dan zou je kunnen concluderen dat je wel van hakken houdt, maar ze niet draagt. Klinkt als een open deur, maar onthou het maar eens als je weer met een mooi paar in de winkel staat, klaar om een miskoop te doen.

Stap 3: drie stapels 'nevers' Nu je je stapel 'nevers' hebt geanalyseerd, is het tijd om ze op te splitsen in drie verschillende stapels. Te beginnen bij de 'no-stapel'. De naam zegt het al: dit zijn de dingen die je niet meer past, niet meer leuk vindt, niet meer nodig hebt, oftewel: verkopen of weggeven die handel.

De tweede stapel is de 'not now-stapel', oftewel: de dingen die je nog niet weg wil of kan doen. Dingen die je misschien voor een specifieke gelegenheid wil bewaren, of die emotionele waarde hebben (zwangerschapskleding, trouwjurk etc.) Extra tip: doe ze in een doos of in een andere kast, zo heb je ze nog wel bij de hand, maar hangen ze niet meer in je kast waardoor die weer een stukje overzichtelijker wordt.

De derde stapel is de 'how-stapel': dingen die je heel leuk vindt, maar die je niet draagt omdat je niet weet hoe je ze leuk kan stylen.

Stap 4: the revival Goed, nu heb je dus nog je 'regulars' en je 'hows' over. De 'no-stapel' gaat weg en de 'not now-stapel' berg je op (maar dus niet in je kast).

Zie je regulars als je 'safe space' of comfort zone en de 'hows' als je wildcard. De truc om je comfortabel te voelen in iets nieuws of iets wat je niet zo vaak draagt (de hows dus) is volgens Allison om ze te combineren met iets wat je juist heel vaak draagt en waar je je heel comfortabel in voelt.

Lees ook: Is het leven een leugen? Marie Kondo maakt bekend een rommelig huis te hebben

Haar voorbeeld: ze draagt vaak spijkerbroek en zwarte blazers, maar in haar 'how' stapel zat een roze blazer. Door 'm op dezelfde manier te stylen als haar zwarte blazers - met denim dus - voelt ze zich instant meer op haar gemak en draagt ze de roze blazer nu dus ook weer vaker. Hoppa, prima yedi-mindtrick.

Stap 5: organize Woohoo, je hebt het gered tot de laatste stap. De kans is namelijk groot dat er nog een plukje kleding in je kast hangt die niet in de categorieën van de eerdere stappen vielen. De neutrale items, zoals Allison ze noemt. Dingen die je niet heel vaak draagt, maar wel fijn vindt om te hebben. Ga daar weer even doorheen. Zit er misschien iets tussen waarvan je - nu je een beter beeld hebt van je stijl en wat je allemaal hebt – toch denkt: weg ermee? Dan is het antwoord simpel: weg ermee.

De rest laat je hangen en ga je ordenen: op type én op kleur. Dus witte tops bij elkaar, blauwe jurkjes bij elkaar etcetera. Vervolgens doe je je 'regulars' en 'hows' er op dezelfde manier bij.

Nu alles netjes hangt (of ligt) kan je nog beter zien wat je allemaal hebt. Tien zwarte t-shirts? Die heb je dan niet meer nodig. Maar je ziet op deze manier ook wat je nog mist. Handig, voor wanneer je weer shoppen. Doei miskopen, hallo opgeruimde, fijne kledingkast.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.

Wil je ook lezen

Meer van deze auteur

Of kies je abonnement met een dikke vette korting

Bijvoorbeeld 40% korting op 6x &C the magazine