Apenslavernij is blijkbaar (nog steeds) een ding en zit achter jouw kokosmelk

Lifestyle

Apenslavernij is blijkbaar (nog steeds) een ding en zit achter jouw kokosmelk

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

9 maart 2023 om 13:00

Bron / Fotografie

tekst Florence David Richard, beeld Pexels

Gepubliceerd op

9 maart 2023 om 13:00

Bron / Fotografie

tekst Florence David Richard, beeld Pexels

Het zou zomaar kunnen dat HelloFresh-abonnees wereldwijd de kokosmelk kwijt zijn in hun pakket, want het bedrijf is gestopt met de verkoop van Thaise kokosmelk. Daarvoor zou namelijk een beroep gedaan worden op apenslavernij, en dit is hoe dat eraan toe gaat.

Uit beelden van dierenrechtenorganisatie PETA blijkt dat er in Thailand apen worden gebruikt om kokosnoten te plukken. Waar een mens tachtig kokosnoten kan plukken per dag, redden mannelijke apen er namelijk wel duizend per dag. De apen worden als baby's uit de jungle gehaald en getraind tot kokosnootplukkende machines.

Wrede behandeling Diervriendelijk gaat dit plukproces er niet bepaald aan toe: de apen worden vastgeketend, wreed getraind en in kleine hokken gehouden. Ze dragen metalen halsbanden en worden mishandeld zodat ze gehoorzamen. Proberen ze zichzelf te verdedigen door te bijten? Dan wil het nog wel eens zo zijn dat hun hoektanden eruit worden getrokken.  

Lees ook: Daar gaat onze favoriete app: Amerikaanse wet in de maak die TikTok kan verbannen

HelloFresh reageert Toen de beelden aan het licht kwamen - en nota bene honderdduizenden verzoeken om de verkoop te stoppen in HelloFresh' mailbox verschenen - stopte het bedrijf met de inkoop van Thaise kokosmelk. Deze zomer wordt er naar nieuwe leveranciers gekeken en kan er weer gekookt worden zonder kopzorgen. Niet in Nederland Ook hoef je je niet druk te maken dat jij ondertussen liters van deze onzuivere melk hebt weggewerkt: volgens HelloFresh gebruikten ze in Nederlandse boxen kokosmelk uit Sri Lanka, waar volgens PETA geen sprake van apenarbeid is. 

Meer doen? Ook tegen apenslavernij? Hier kun jij op letten: mijd tijdens het winkelen het merk Chaokoh, één van de grootste producenten van kokosmelk in Thailand. Als je rechtstreeks in actie wil komen, stuur dan hier een brief naar Chaokoh om ze op te roepen om te stoppen met het steunen van deze apenindustrie.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen