Tussendoortje
Kunstenaar draait rollen om in seksistische retro advertenti...
Tussendoortje
Maak de blits met deze 'dubbele jeans' van ASOS
Tussendoortje
Deze Google app laat je museum dubbelganger zien
Morning!
Wijn drinken zonder kater
Tussendoortje
Dit Instagramaccount met luchtfoto's is een hit
Tussendoortje
Gucci doet het op zijn hondjes
Tussendoortje
Het leven is compleet: Instagram heeft gifjes toegevoegd
Morning!
Zoekt en gij zult vinden
Cosmo Hairstyling
The Bardot
Moodshopping
Arty Farty
Kunst
Verffanaat
Travelguide
Amsterdamse nieuwe
Tussendoortje
De 8 beste reismatties
&C Party guide
Deze feestjes mag je niet missen volgens de kenners
&C Travelguide
Oost west, Berlijn best
Cosmo Hairstyling
The Half Bun
Designblog
California: Designing Freedom
Morning!
Move over, Metallica
The Closet
Daisy Kroon
The Closet
Kae Sutherland
The Closet
Kae Sutherland
Meer bekijken
  1. Moods
  2. Tussendoortje
  3. Shine bright: lichtkunstfestivals
Tussendoortje

Shine bright: lichtkunstfestivals

Kun jij wel wat verlichting gebruiken in deze donkere dagen? Zoek niet verder! Deze twee shiny lichtkunstfestivals wil je namelijk niet missen:

14-11-2017 15:00
Kunstwerk ‘Kei-Like EHV’ van Tessa Koot
Lichtinstallatie Lumière Tango van Wouter Brave. Fotografie: Bart van Overbeeke

1. GLOW Eindhoven

Van 11 tot en met 18 november kun je in Eindhoven iedere avond genieten van de meest spectaculaire lichtshows tijdens GLOW. Als thuisbasis van elektronicabedrijf Philips, de Design Academy en de Technische Universiteit loopt Eindhoven als geen ander voorop in de laatste ontwikkelingen op het gebied van licht. De lichtstad (tijdens carnaval ook wel ‘Lampegat’ genoemd) pakt dit jaar voor de twaalfde keer uit met talloze lichtkunstprojecten. De projecten zijn met elkaar verbonden door een looproute van zes kilometer. Op praktisch iedere hoek van de straat loop je tegen een glowing kunstwerk aan.

Dat het evenement hartstikke populair en zeker een bezoekje waard is, blijkt wel uit de 740.000 bezoekers van afgelopen jaar. Fijne bijkomstigheid: je bezoekt het festival gratis en voor nop. Bekijk hier alvast de interactieve route, die je ook heel handig ter plekke op je smartphone kunt gebruiken om te zien waar je je bevindt.

Kunstwerk ‘Fantastic Planet’ van Amanda Parer

2. Amsterdam Light Festival

Lukt het jou niet om een bezoekje te brengen aan het Eindhovense GLOW? Niet getreurd. Ook onze hoofdstad heeft een hoop moois in petto op het gebied van lichtkunst. Van 30 november tot maar liefst 21 januari 2018 verlichten diverse kunstwerken de binnenstad van Amsterdam.

De lichtinstallaties worden iedere editie speciaal op maat gemaakt voor de specifieke locaties van het Amsterdam Light Festival: van een werk in de masten van VOC-schip De Amsterdam bij het Scheepvaartmuseum en lichtkunstwerken die boven de Herengracht gespannen worden tot een verlichte ijsschots in het IJ (of eigenlijk een IJ-schots dus). Er wordt onderscheid gemaakt tussen een water- en een landexpositie. De kunstwerken op en rondom het water kun je het beste ontdekken per boot. Zo is er bijvoorbeeld de Water Colors cruise, een speciale rondvaart langs de lichtinstallaties, eventueel inclusief diner. Een extra romantische optie tijdens de feestdagen! Maar ook met de benenwagen kom je een heel eind, lopend langs de grachten of op het Marineterrein. Van 14 december tot en met 7 januari 2018 wordt deze unieke, historische locatie verlicht met verschillende lichtobjecten. Deze plek bezoek je gratis en is voorzien van overheerlijke glühwein en chocolademelk om je op te warmen.

Lichtkunstinstallatie ‘Stadstaren’ van VOUW
‘Infinita’ ijsschots van Balmond Studio

Meer lezen