Newsflash
Rotterdam Centraal krijgt een supersnelle trein naar Londen
trend du moment
Backpacks are back
Tussendoortje
Stap in de bioscooptrein tussen Amsterdam en Rotterdam
And see Today
States of Undress
Newsflash
Gratis trouwen voor één dag? Ga naar Rotterdam
Tussendoortje
Facebook heeft vanaf nu een snoozeknop
Tussendoortje
De it-bag voor 5 euro
Newsflash
Dit woord is verkozen tot hét woord van het jaar
Tussendoortje
Van Schiphol naar New York voor 200 euro
Tussendoortje
Hillary op je kerstboom
Newsflash
Google onthult de meest gegoogelde dingen van 2017
Tussendoortje
Op een rij: de leukste kerst en NYE feestjes
Tussendoortje
Je kunt auditie doen voor Mamma Mia de Musical
Moodshopping
Smarty Pants
Newsflash
Facebook gooit het roer om en gaat veranderen
Tussendoortje
Dit is waarom je soms een geur niet kan benoemen
&C travelguide
Rotjeknor
Tussendoortje
Zó kom je weer in je slaapritme
sweetheart
Granny-pret
Daylliance
Summer looks
Newsflash
Kak, lijd jij aan deze selfie-aandoening?
Meer bekijken
  1. Moods
  2. Designer story
  3. Granny’s Finest brandstore
Designer story

Granny’s Finest brandstore

  Deze spiksplinternieuwe winkel in Rotterdam helpt jou de winter door:

14-11-2017 19:00

Een met de hand gebreide sjaal van oma, wie wil dat nu niet? Dat dachten ook de oprichters van modemerk Granny’s Finest. Door het organiseren van wekelijkse handwerkclubs brengen ze senioren in het hele land samen, om zo eenzaamheid te voorkomen. De prachtige producten die de ‘grannies’ maken, zijn sinds deze week verkrijgbaar in de spiksplinternieuwe brand store in Rotterdam.  

Fotografie: Lieke Janssen

The beginning

Het begon allemaal met een bezoekje aan een verzorgingstehuis, zes jaar geleden. Niek van Hengel ging op bezoek bij zijn opa en raakte in gesprek met een dame, die in haar eentje fanatiek zat te breien. Wat ze aan het maken was en voor wie, kon ze hem niet vertellen. Ze had immers niet veel vrienden meer en haar familie was al voorzien van de nodige breisels. Het breien was puur een hobby en een vorm van tijdverdrijf. Dit zette hem aan het denken: enerzijds is er een grote groep senioren die met liefde warme accessoires maakt, anderzijds zijn er genoeg mensen die zitten te springen om een prachtig handgemaakt product. Want breien en haken, dat leren we tegenwoordig niet meer op school.

 

Jip Pulles & Niek van Hengel. Fotografie: Rossi&Blake

Breien tegen eenzaamheid

Hij besprak het voorval met studiegenoot Jip Pulles, die voor zijn afstuderen onderzoek besloot te doen naar eenzaamheid onder senioren en de mogelijkheden om dit tegen te gaan. De cijfers waren niet mals: 33% van de ouderen in Nederland voelt zich eenzaam. Van de 75- tot 85-jarigen voelt zelfs de helft zich eenzaam en naarmate men ouder wordt, neemt dit percentage alleen maar verder toe. Tijd voor actie dus! In 2011 ging de eerste handwerkclub van start in de meest vergrijsde wijk van Nederland, Ommoord in Rotterdam. De oma’s werden gekoppeld aan jonge ontwerpers, om samen een hedendaagse collectie te ontwikkelen. Zo slaat Granny’s Finest wel vier vliegen in één klap: het tegengaan van eenzaamheid, het samenbrengen van jong en oud, een platform bieden aan jong talent en het behouden van het ambacht handwerken.

Ontwerpster Renske Versluijs met oma’s van de Utrechtse club Overvecht. Fotografie: Lysanne Wilkens

Van handwerkclub naar modemerk

Fast forward naar 2017: inmiddels is Granny’s Finest uitgegroeid tot sociaal modemerk, met zo’n 44 handwerkclubs door het hele land, waar circa 750 senioren wekelijks samenkomen. Wie denkt dat er alleen maar oma’s meebreien heeft het mis: er doen ook – welgeteld vier - opa’s mee! De sjaals, mutsen, wanten, hoofdbanden, kussens en dekens worden gemaakt van 100% natuurlijke scheerwol, zachte merinowol en luchtig katoen. Wie zo’n lekker warme accessoire op de kop tikt krijgt er een persoonlijk berichtje van de maakster bij. Met überschattige teksten als ‘een muts van fijne wol, voor een heerlijk warme bol’ of ‘ik brei, jij blij’. Extra leuk is dat je ook iets terug kunt sturen, door een selfie met jouw nieuwe aanwinst op Instagram te plaatsen en te taggen met #thankyourgranny of een gratis kaartje te versturen via de online kaartenwinkel.

Fotografie: Rossi&Blake

Granny’s Finest brand store in Rotterdam

Enthousiast geworden over dit hartverwarmende modemerk? Ren dan snel naar de spiksplinternieuwe Granny’s Finest brand store op de Mariniersweg 55 in Rotterdam. Hier kun je sinds deze week de handgemaakte producten van de grannies bewonderen en passen. Wie geluk heeft, loopt er misschien wel één van de breiende oma’s tegen het lijf. Een goed moment om te leren om jouw eerste steken op te zetten, want breien schijnt een kalmerende uitwerking op je brein te hebben! De items van Granny’s Finest zijn ook te koop bij warenhuis de Bijenkorf. Of shop gewoon lekker online, vanuit je luie stoel.

Fotografie: Lieke Janssen

Granny goes clubbing

Heb jij nou ook zo’n lieve oma die haar handjes wel wil laten wapperen en graag nieuwe vriendinnen maakt? Kijk dan even hier of er een handwerkclub in haar buurt zit. Want, hoe cool is het als jouw oma op haar leeftijd nog onderdeel uitmaakt van een modemerk? En daarbij, om met de woorden van Granny’s Finest te spreken: knitting is the new yoga!

Fotografie: Rossi&Blake

Meer lezen