Hudson's Bay
Lotje x Hudson's Bay
The Closet
Caroline Damen
The Closet
Nina Nijland
Tussendoortje
Happy birthday Cortez
Hudson's Bay
Phoebe x Hudson's Bay
Tussendoortje
Fashion en Design Festival Arnhem
Shopping
3x outfit inspiratie voor dit weekend
Daylliance
samples
DOTT.
Blog 1: The story
Tussendoortje
De it-bag voor 5 euro
Tussendoortje
Printable fashion
trend du moment
Backpacks are back
Talent break
Tassen fetisj
The Closet
Roos Mulder
Daylliance
Summer looks
The Closet
Maddie Raedts
Moodshopping
Arty Farty
Morning!
Ooh la Lovestories
Talent break
Fashionfilms
The Closet
Maddie Raedts
The Closet
Iris Hurenkamp
Meer bekijken
  1. Moods
  2. Designer Story
  3. Hollandse nieuwe (designers)
Designer Story

Hollandse nieuwe (designers)

Van de tekentafel naar de catwalk: modeontwerpers laten ook deze editie van de Fashion Week Amsterdam hun pareltjes over het modeplankier gaan. En onder dit modegezelschap bevinden zich ook veel jonge modetalenten met een visie. Wij tippen enkele knallers om in de smiezen te houden.   

16-7-2017 21:00
Foto: Cibelle Levi

Wij zouden &C niet zijn als we onze pijlen niet zouden richten op de (piep)jonge, maar veelbelovende talenten die dit weekend en komende week hun collecties presenteren tijdens de Amsterdamse modeweek, die plaatsvindt van 13 tot en met 16 juli. 

1. Ajbilou Rosdorf & M.E.N. 
Het jonge modeduo Yasmina Ajbilou (24) en Lynn Kate (27) sloegen in 2016 de handen ineen. Ze vonden elkaar in het basisprincipe van het ‘zero waste’-gedachtengoed. Van ongeveer alles uit de prullenbak kunnen zij een outfit maken. Dat is niet alleen duurzamer, maar ook origineler. Yasmina studeerde aan de HKU en Lynn deed kunst-, theater-, en kostuumvormgeving. Speciaal voor de FWA heeft het duo tijdens de modeweek een duoshow samen met modelabel Studio M.E.N.  

Maartje Janse, Elysanne Schuurman en Nikki Duijst leerden elkaar - na verschillende kunstacademies gevolgd te hebben - kennen tijdens het MOAM Collective in 2016. Ze maken tijdens de modeweek hun debuut op de catwalk. Het modelabel M.E.N. maakt er (letterlijk) werk van om de traditionele rollen van mannen en vrouwen uit de oorspronkelijke context te trekken. Ook hún modelabel staat stil bij de vervuiling die de mode-industrie veroorzaakt en maakt op een ludieke manier ‘excuses’ op de catwalk.   

2. Sterre Troquay & Juliëtte Heijnen   
De 17-jarige Sterre Troquay mag dan wel weinig ervaring hebben, haar eerste grote plek in de spotlights heeft ze in de pocket. Sterre is namens de Kunstbende hét geselecteerde talent dat haar allereerste design- en catwalkervaring opdoet tijdens deze editie van de Amsterdamse modeweek.  

Sterre bundelt haar krachten met die van ontwerpster Juliëtte Heijnen. Juliëtte focust zich op mannenmode en schroomt niet om uitgesproken kreten zoals ‘weird’ en ‘just a package’ op haar kleding te verwerken. In haar vorige collectie kwam ze met regenboogbreisels op de proppen. What’s up next?   

3. Jenneskens & Maaike van den Abbeele   
De 20-jarige Kimberley Jenneskens geeft met haar upcoming modemerk Jenneskens de high-end streetwearfanaten een collectie om bij te kwijlen. Vorig jaar was deze designer nog in hartje New York, om haar eigen expositie en bijbehorende pop-up shop tijdens de New York Fashion week te presenteren. Twee jaar geleden kwam ze met haar eerste collectie, waarin vooral vrolijke ontwerpen met leer en suède de boventoon voerden.

Tijdens deze show is ook de Nederlands-Belgische Maaike van den Abbeele te zien. De ontwerpster heeft een voorliefde voor prints, borduursels, zijde en andere klassieke materialen. Haar allergrootste inspiratiebron? Japan. Nadat ze het land twee keer bezocht, won het haar creatieve hart. Afgelopen januari was Maaike ook van de partij en toonde ze tijdens de wintereditie van de Fashion Week Amsterdam een collectie die geïnspireerd was op het leven van werkende Japanse mannen, vrouwen en scholieren, die in hun vrije tijd met name in spelletjeshallen, cafés en clubs te vinden zijn. Het resultaat? Een creatieve kleurenbom van Japanse streetwear en uniformiteit.

Meer lezen