&C Tech
De beste apps van 2017
&C Tech
Instagram Stories zoals je ze nog nooit hebt gezien!
&C Tech
Slome telefoon? Niet met deze tips
&C Tech
Met deze 10 tips maak je de mooiste smartphone kiekjes
&C Tech
Tien dingen over WhatsApp die je nog niet wist
&C Tech
WhatsApp-nieuws
Morning!
Begin je dag goed zonder telefoon
Newsflash
Kylie Jenner voor het eerst in het wild gespot na geboorte dochte...
&C Tech
Het ideale dekbed
Morning!
Liever een goede buur dan een verre vriend
&C Tech
When you snooze, you lose
&C Tech
De redhead emoji komt eraan!
&C Tech
Dit moet je doen als je iPhone niet oplaadt
Tussendoortje
Dit is de ideale duur voor een werkdag
Tussendoortje
Dit zijn jouw meest gestreamde Spotify-nummers in 2017
&C Tech
Met deze 10 apps ga je je goede voornemens wél volhouden
Tussendoortje
Met deze tracker raak je je vrienden nooit meer kwijt op een fest...
&C Tech
Online tips voor groentjes
Tussendoortje
H&M krijgt er weer een nieuwe telg bij
Morning!
Telefoonloos feesten
Moodshopping
Smarty Pants
Meer bekijken
  1. Moods
  2. &C Tech
  3. Zo beveilig je jezelf goed online
&C Tech

Zo beveilig je jezelf goed online

Je hoort het tegenwoordig steeds vaker: iemand zijn Instagramaccount of iCloud is gehackt. Dat wil je natuurlijk absoluut niet! Gelukkig kun je jezelf goed beschermen. Ik vertel je hoe.

06-12-2017 19:00

1. Dubbele beveiliging

Eén - scrabblewaardig - woord: tweestapsverificatie. Tweestapsverificatie kun je tegenwoordig bij alles invoeren. Het is verstandig om dit te doen. Als je dit instelt, voeg je een extra laag toe aan de beveiliging van bijvoorbeeld je e-mailaccount of clouddienst. Hierdoor hebben hackers aan je gebruikersnaam en wachtwoord alléén niet meer genoeg.   Bij tweestapsverificatie wordt namelijk een toegangscode naar een vertrouwd apparaat (meestal je smartphone) gestuurd, waarmee je kunt inloggen. Zo ben je in principe dubbel beveiligd. Stel, je logt in met een telefoon die Instagram niet herkent. Dan ontvang je ter controle een sms’je op je telefoon met een code. Pas als je deze code invult, krijg je toegang tot je account.  

Het is slim om dit bij al je socialmedia-accounts te doen:  
Facebook: Instellingen > Beveiliging en aanmelding > Tweestapsverificatie gebruiken.
Instagram: Profiel > Instellingen > Onder het kopje ‘Account’ > Tweestapsverificatie.
Snapchat: Profiel > Instellingen > Inlogverificatie > Je kunt hier kiezen om voor sms-verificatie te gaan of een herstelcode aan te vragen via de app Google Authenticate. WhatsApp: Instellingen > Account > Verificatie in twee stappen > Schakel in, en maak je eigen extra beveiligingscode aan. 

2. Kill switch

Het ligt een beetje voor de hand, maar het is ook hartstikke belangrijk dat je je smartphone of ander apparaat goed beveiligt met een inlogcode of vingerafdrukscanner. Mocht je apparaat ooit gestolen worden, dan weet je in ieder geval dat niemand in je telefoon kan inbreken.  

Het is ook slim om de app Zoek iPhone of Android Apparaatbeheer in te schakelen. Op die manier kun je met de zogenaamde kill switch je telefoon op afstand wissen, zodat niemand meer kan achterhalen wat er op je telefoon stond. Dit doe je met de app Find My iPhone of via Android Apparaatbeheer. Je logt hierop in via je laptop of een ander apparaat, als je telefoon gestolen is.  

Vanuit deze apps kun je jouw toestel volledig wissen. Zelfs als het apparaat offline is, wordt het terugzetten naar de fabrieksinstellingen uitgevoerd zodra het toestel weer online komt. Let wel op: na het wissen verschijnt je smartphone of tablet niet meer in de app. Dit is dus echt je laatste optie.   

3. Pas op met openbare wifinetwerken

Gratis wifi is fijn, zeker als je altijd en overal online wilt zijn en je databundel op is. Toch moet je heel goed opletten als je verbinding maakt met een openbaar wifinetwerk, omdat criminelen en hackers op die manier supermakkelijk je gegevens kunnen stelen.   Zodra jij met je smartphone of laptop verbinding maakt met een openbaar wifinetwerk, loopt al jouw dataverkeer via de aanbieder van dat netwerk. Check daarom of je via een beveiligde URL verbinding maakt. Dit zie je door het sleuteltje en de ’s’ in https://; de ’s’ staat voor secure. Pas altijd op met het delen van je inlog- en bankgegevens via een openbaar netwerk. Wees verstandig en doe dit gewoon via je 4G-verbinding. Je kunt ook een VPN-verbinding gebruiken.   

4. Bescherm je tegen pottenkijkers

Wil je jezelf beschermen tegen pottenkijkers? Stel dan een VPN in. Een VPN is een Virtual Private Network. Je kunt het zien als een privénetwerk binnen een groter netwerk. De verbinding is versleuteld. Dit houdt in dat niemand met jou kan meekijken. Bovendien wordt het internetverkeer via de VPN-server omgeleid, waardoor je locatie wordt verborgen. Vooral dit laatste is ideaal als je vanuit het buitenland tóch &Chantal wilt kijken!  

Een VPN zorgt er ook voor dat je gegevens beveiligd zijn. Voor een goede en veilige VPN-service moet je wel wat betalen. Goede opties om jezelf te beveiligen met een VPN zijn F-Secure (€ 4,16 per maand) en Privacy Pro (eenmalig € 25).    

Meer lezen