Tussendoortje
Freek Vonk zoekt een assistent
Newsflash
Eva Jinek is zwanger van haar eerste kindje
Anna Karolina
Deel 9: De U-turn
Hanneke Hendrix
De uitgebluste moeder
Tussendoortje
Hollen: dit weekend kun je gouden proseccodonuts scoren in Amsterdam
&C recept
Appeltaarttosti met roomboter
Ode aan
Een ode aan Sonja Bakker
Tussendoortje
Waarom alle Disney-prinsessen blauw dragen
Tussendoortje
4 knappe haartutorials voor NYE
Tussendoortje
Je kunt rond Valentijnsdag dineren in Zweinstein
Nu in &C magazine
Mishandelde Jasper en Ronnie vertellen hun verhaal aan &C
&C Travelguide
11x de beste brunchplekken in Nederland
Nu in &C magazine
Dr. fill: Deze twintigers kijken niet op een spuitje of twee
Tussendoortje
Zo ontkater je als een pro
Morning!
Netflixmania: 12 nieuwe series en films
&C Tech
Acht Facebookfuncties die je nog niet wist
Designerstory
Rose Rouge: de hotelbar zonder hotel
Designblog
Toiletpraat: alles wat je altijd al wilde weten over wc’s, maar nooit durfde te vragen
Newsflash
Kak, dit wordt duurder in 2018
Sterrenstof
Jouw grote jaarhoroscoop #2018
And See Today
Drie ijzersterke Netflix-series om vandaag te bingewatchen
Meer bekijken
  1. Moods
  2. Ode aan
  3. Een ode aan Freek Vonk
Ode aan

Een ode aan Freek Vonk

Spreading the love with words. De Grieken en de Romeinen deden het en Marloes doet het nu ook: de ode. Marloes schrijft lieve briefjes aan iemand of iets.

15-5-2018 21:00
Beeld: Instagram @freekvonk

Freek,

‘Holy moly! Sodeknetter! Het is een zeldzame vogelspin. Héél gevaarlijk. Wacht, ik pak hem even. Wat is dit gaaf, zeg!’
Freek, ik denk dat er maar weinig mensen zijn die zó blij worden bij het zien van een dier. Ja, je hebt de kattenvrouwtjes en de hondengekken, en hier een daar een fanatieke vogelaar, maar zoals jij zijn er maar weinig. Jij maakt dieren zo geweldig dat iedereen na het zien van jouw programma’s ranger wil worden, een jaarabonnement op Artis neemt, zijn oude Dierenrijkboek er weer eens bij pakt en/of een slang voor in de huiskamer overweegt.

Lees ook: Een ode aan Waylon

En dan ben je lekker bezig: als je zelfs vieze, enge beestjes leuk maakt. Nou ja, leuk? Meer interessant. Door jouw kennis en je aanstekelijke enthousiasme ga ik in ieder geval zien hoe gaaf sommige beesten zijn. Wil ik dan zelf in de eerste de beste jungle onbekende grote spinnen op mijn schouder zetten? Nee. Wil ik dan ook cheeta’s gaan aaien in de Beekse Bergen? Nope. Die expert, die claimde dat wij door types zoals jij het gevaar van wilde dieren niet meer zien, heeft het volgens mij mis. Want volgens mij zien we dat wel degelijk en ben je daarom ook zo spannend om naar te kijken. Ik bedoel, wie pakt er nou een slang van een tak? Wie zwemt er tussen de haaien? Je bent onze Nederlandse Crocodile Hunter. Met hem liep het niet heel goed af, dus dat is waar de vergelijking wat mij betreft mag stoppen. Door de jungle lopen, op zoek naar dieren? Prima, maar doe maar geen volledige Steve Irwin. Je bent al gebeten door een haai. Dat lijkt me wel genoeg.

Freek Vonk on tour: het klinkt als een inzending voor het Eurovisie Songfestival 2019 – dat zou in ieder geval wel in de categorie ‘iets anders’ zijn – maar jij en je dierenliefde trekken gewoon volle zalen! Je bent dan ook niet alleen een dierengek zonder angst, je bent bioloog en een echte wetenschapper. Dr. Freek Vonk. Jazeker! Jij weet alle ins en outs en je kunt een voortplantingsritueel net zo spannend brengen als een hoofdstuk uit Fifty Shades of Grey.

Freek, ik denk dat je heel trots kunt zijn op hoe populair jij dieren maakt. Programma’s, prijzen, een eigen tijdschrift en een theatershow: we krijgen er geen genoeg van. En natuurlijk is dat omdat dieren écht heel leuk zijn, maar het komt vooral doordat jij ons dat laat zien. Namens de dieren en namens ons: bedankt!

Meer lezen