Tussendoortje
Dit is het geheim achter die fijne dromen
Morning!
Dit is de perfecte reden om nu al een kerstboom te kopen
Morning!
Op deze leeftijd hebben vrouwen de beste seks
Morning!
Dit vinden we van ons lichaam
Morning!
Mannen gaan massaal op hun knie tijdens kerst
Morning!
Stap met je linkerbeen uit bed
Morning!
Gappie, gaap dan
Morning!
Chocoladeontbijt
Morning!
Science says: masturberen op het werk is goed voor je productiviteit
Morning!
Lekker lachen
Morning!
Saaie sokken zijn stom
Morning!
Schreeuwlelijk?
Morning!
Esprit lanceert bruidscollectie
Morning!
Iedereen aan het rauwe water
Morning!
Dit type man bevredigt jou het beste tussen de lakens
Morning!
Een op de vier jongens doet aan sexting
Morning!
Te oud voor een feestje?
Morning!
Dump je hakken
Morning!
voorjaarsschoonmaak
Morning!
Het is bewezen: pizza laat ons harder werken
Morning!
Ice, ice baby
Meer bekijken
  1. Moods
  2. Morning!
  3. Dagdromen is goed voor je
Morning!

Dagdromen is goed voor je

‘Joehoe, lekker aan het dagdromen?’ Word jij vaak dagdromer genoemd door collega’s en vrienden? Voortaan mag je een lange neus maken naar dagdroom-shamers. Een wetenschappelijke studie onthult dat dagdromen niet zo onproductief is als het lijkt. Dus dat. 

01-2-2018 07:00

Dag dagdromers 
Je ogen en gedachten even laten afdwalen wordt gezien als iets slechts. Maar think again. 

Wanneer ben je een dagdromer? Je staat in de ochtendfile met Mattie, Fien en Igmar. Buiten zie je een zwerm vogels voorbij vliegen. Je blijft ernaar staren én je bedenkt wat je voor de girls night dit weekend nog allemaal in huis moet halen (wijn! wijn! wijn!). Totdat de ongeduldige bestuurder achter je op zijn claxon drukt, je kunt doorrijden. Hi, dagdromer!

We zijn 25 tot 50 procent van onze tijd kwijt aan dagdromen. Zonde, zou je denken. Ben je gek! Volgens wetenschappers verdienen dagdromen meer aandacht (en meer liefde…). Voor de echte dagdromers onder ons hebben we goed nieuws. Wetenschappers aan de Universiteit van Gent hebben het fenomeen dagdromen recentelijk onderzocht en kwamen tot een verrassende conclusie: je wordt er een stuk creatiever van. Tijdens het onderzoek kregen de proefpersonen een baksteen. Ze moesten zoveel mogelijk dingen bedenken die je met een baksteen kunt maken. Een creatieve opdracht.

De ene groep proefpersonen kreeg hierbij een taak waarbij veel concentratie nodig was. De andere groep kreeg een saaie opdracht, waarbij genoeg tijd was om te dagdromen. Uit de resultaten bleek dat de laatste groep met meer creatieve ideeën op de proppen kwamen.

Hamvraag: is het dan goed om af en toe bewust de tijd te nemen om te dagdromen? ‘Ik zou niet zeggen dat iedereen een half uur per dag op de bank moet gaan zitten om te dagdromen,’ zegt psycholoog Niels Taatgen. ‘Maar als je de tijd hebt om af en toe even niets te doen, doe dat dan vooral, en laat je telefoon even liggen.’ 

‘Je kunt ervoor kiezen om te dagdromen,’ vult Koster aan. ‘Er zijn activiteiten waarbij we makkelijker dagdromen. Dat zijn vaak monotone activiteiten,’ zegt hij. ‘Zoals hardlopen. Dat is heel ritmisch en er zijn weinig directe prikkels waarmee je je moet bezighouden. Of afwassen, of de was opvouwen.’ Alles wat je saai vindt om te doen. 

Dagdromen is als het ware een oefening voor je werkgeheugen. Het helpt je om meerdere dingen tegelijk te verwerken. Heb je dus last van een inspiratieloos momentje? Dagdroom erop los!


Bron: RTL nieuws

Meer lezen