Morning!
Te oud voor een feestje?
Morning!
Dogs for the win
Morning!
Doornroosje
Morning!
Dit is waarom je vermoeid bent nu het langer licht is
Morning!
Driedaags weekend
Tussendoortje
Dit is het geheim achter die fijne dromen
Morning!
Lekker lachen
Morning!
Schreeuwlelijk?
Morning!
Esprit lanceert bruidscollectie
Morning!
Gappie, gaap dan
Morning!
Op deze leeftijd hebben vrouwen de beste seks
Morning!
Dit vinden we van ons lichaam
Morning!
Big big booty
Morning!
Shame on you
Morning!
Mannen gaan massaal op hun knie tijdens kerst
Morning!
Stap met je linkerbeen uit bed
Morning!
Dit zijn de meest sexy steden ter wereld
Morning!
Productieve pantoffels
Morning!
Langer leven met koffie
Morning!
Saaie sokken zijn stom
Morning!
Ed Sheeran is een feeder
Meer bekijken
  1. Moods
  2. Morning!
  3. Bewezen: hitte maakt je asociaal
Morning!

Bewezen: hitte maakt je asociaal

Bewezen: warm weer maakt je minder sociaal. En je bent ook stukken minder behulpzaam: geen zin om je collega uit de deadlinebrand te helpen, je zus te helpen met verhuizen en/of je vriend(in) te helpen met het plannen van jullie bruiloft? Geef de hitte gewoon de schuld!  

29-6-2017 07:00

Zeikzon
Volgens mannen en vrouwen met doktersjassen van de Lehigh Universiteit in Pennsylvania, heeft de temperatuur invloed op je emotionele keuzes en dus op je gedrag. Dit komt omdat de hitte (inclusief vervelende klamheid en nog vervelendere zweetuitbarstingen) ervoor zorgt dat we ons minder chill, lees: oncomfortabel voelen en daarom meer aan onszelf gaan denken…   Uit ander het onderzoek blijkt zelfs dat alleen al het denken aan hoge temperaturen ervoor kan zorgen dat we minder willen doen (guilty). Enne, zon (of geen zon) probeer de ‘Getting things done’ methode van productiviteitsheld David Allen eens. In vijf simpele stappen krijg jij ieder taakje – hoe irritant ook – gedaan en des te eerder lig jij met je billetjes op het terras of strand. In willekeurige volgorde:   

#01 Schrijf alles op wat je nog moet doen 
Maar dan ook écht alles. Omdat we in ons hoofd met honderd dingen tegelijk bezig zijn en daar dagelijks nieuwe dingen bijkomen, raken we het overzicht kwijt, zijn we afgeleid en in the end gestrest. Niemand zit daarop te wachten! Volgens Allen is meer ruimte in ons hoofd creëren, alles op te schrijven wat je nog moet doen, dé oplossing. Het maakt je minder aso ;). 

#02 Kom in actie 
Een to do-list maken is peanuts. Om je 'schriftelijke woorden' om te zetten in daden is het belangrijk dat je niet alleen steekwoorden opschrijft, maar er ook echt specifieke acties aan verbindt. Dus na de lunchpauze ga ik met collega M. de planning uitstippelen (anders kan ik niet om 18.00 uur de deur uit), deze zondag ga ik mijn zus helpen met verhuizen (anders kan ze niet op tijd – voor de bevalling – in haar huisje) en vanavond ga ik met mijn vriend(in) de bruiloft killers bespreken (anders is er volgend jaar zomer geen bruiloft in Zuid-Frankrijk…). Door goed na te denken voordat je met je to do’s aan de slag gaat  en óók over de mogelijke consequenties als je de to do's op de lange baan schuift na te denken, bereik je meer en heb je minder stress. 

#03 Organiseer en plan (vooruit) 
Organiseer de dingen die je moet doen in chronologische volgorde. Wat, wie heeft prioriteit? Of je besluit simpelweg iets een keer niet te doen (ja, dat kan), maar geef dat dan tijdig aan en hebt daar dan ook vrede mee. Je bent een mens, geen robot.       

#04 Pas de twee minuten regel toe 
Uitstelgedrag, iedereen doet het. Terwijl wanneer je iets direct doet, het uit je systeem (lees: je hoofd) is en het je minder stress oplevert. Allen’s goudenregel luidt dan ook: kost een actie minder dan twee minuten, doe het dan meteen, want wegleggen kost alleen meer tijd. Try it.

Tenslotte… 

#05 Onderhoud je methode 
Als je eenmaal een manier hebt gevonden die voor jou werkt, dan is het belangrijk het in ieder geval wekelijks bij te werken. Loop je afspraken in je (digitale) agenda na, bekijk je acties per week en schrijf nieuwe acties op, als dat nodig is. ''Veel mensen zijn een week voordat ze op vakantie gaan vaak het meest tevreden met hun productiviteit op werk. En wat doe je voordat je op vakantie gaat? Inderdaad, opruimen, afsluiten, overdragen en laatste dingen afhandelen. Ik stel voor dit wekelijks te doen en niet alleen als je op reis gaat'', aldus the great great David Allen.

Beeld: GettyImages

Meer lezen