&C van Binnen
Margreeth Olsthoorn
&C van Binnen
Bert en Vivian
&C van Binnen
Evelyn en Otto
&C van Binnen
Eline Starink
&C van Binnen
Sander Dekker
&C van Binnen
Patrick Kooiman
&Chantal
Kijk &Chantal #6 terug
&C Academy
Mooi is dat
&Chantal
scan & win
&Chantal
Lelijke eendjes
&Chantal
&Chantal en slaap lekker
&Chantal
Thema Talk: Slaap Lekker
Tussendoortje
Nieuwe Netflixserie Dark jaagt je de stuipen op het lijf
Annet Raket
Vlog #11: Opening Saks off 5th en opnames One item, two styles'
Cosmo Hairstyling
Curls For Days
&Chantal
Chantal haar stokpaardje
#ididnotwakeuplikethis
Lisa van Cuijk
&C X Bedrock
mini my life #6
&Chantal
Thema Talk: Mooi is dat
&Chantal
&Chantal en Mooi Is Dat
&Chantal
Terugblik bij &Chantal
Meer bekijken
  1. Moods
  2. Designblog
  3. Designliefhebbers opgelet: dit is dé bank van Tom Dixon voor Ikea
Designblog

Designliefhebbers opgelet: dit is dé bank van Tom Dixon voor Ikea

Hol snel naar Ikea! De langverwachte designbank die ontwerper Tom Dixon samen met de Zweedse meubelgigant bedacht, is namelijk nú verkrijgbaar. Eén ding is alvast zeker: de modulaire Delaktig gaat de populaire Klippan geheid van de troon stoten!

06-2-2018 15:00
Ikea

Zouden we eigenlijk niet allemaal onze eigen bank willen ontwerpen? Eentje die precies voldoet aan jouw eisen? Een meterslange bank waarop je jouw lange benen én die van je geliefde kwijt kunt? De ultieme Netflixbank, waarop je uren kunt bingewatchen met een bak popcorn aan je zijde? Of juist een klein, maar fijn exemplaar dat precies in het hoekje van jouw smalle appartement past? Zoek niet verder. Want Tom Dixon en Ikea helpen je uit de brand met de spiksplinternieuwe Delaktig.

Maar is het nu eigenlijk een bank of een bed? Het is maar net wat je er zelf van maakt. De Delaktig wordt een ‘platform for living’ genoemd. Ontwerper Tom Dixon werd geïnspireerd door de vele Ikea hacks die op internet te vinden zijn. Als mensen zó graag een eigen draai geven aan items van Ikea, dan kunnen we ze daar net zo goed een handje bij helpen, dacht de Engelsman. Of je nu net gaat samenwonen, juist uit elkaar gaat of een samengesteld gezin krijgt: de bank is aan te passen aan de veranderingen die in jouw leven plaatsvinden.

Ikea

De basis van de Delaktig-bank bestaat uit een twee- (€ 389) of driezitsplatform (€ 472), dat uit te breiden is met rugsteunen, armleuningen, een bijzettafeltje en een leeslamp. Ook is er een stoel die tegen de bank geplaatst kan worden, om er zo een hoekbank van te maken. Al is het leefplatform nog maar net op de markt, Tom Dixon gaat nu al gestaag door met het hacken van zijn eigen ontwerp. Zo bedacht hij leuke extra features, zoals een magazinerek en een rond bijzettafeltje, die alleen via zijn eigen winkel verkrijgbaar zijn.

Tom Dixon

Ook werd stoffenmerk Bemz ingeschakeld om toffe nieuwe covers te ontwerpen voor de Delaktig: van een waterproof cover met grafische zwart-witprint en een zachtroze cover van gerecycled materiaal tot een luxueuze furry cover van duizenden euro’s. De mogelijkheden van de Delaktig lijken eindeloos en dat is nu juist wat dit leefplatform zo leuk maakt. De komende jaren staan ons vast nog een hoop nieuwe hacks, covers en uitbreidingen van de bank te wachten. We can’t wait! Klippan… eat your heart out!

Tom Dixon

Meer video