Cesar Majorana
Column: nooit meer vrijwillig de sneeuw in
Cesar Majorana
Column: 'Beffen is leuker dan pretparken en foodtrucks'
Cesar Majorana
'Ik ben Cesar, en ik koop geurkaarsen'
Cesar Majorana
‘Ik postte een foto van mijn ex, huilend in een reuzenrad'
Cesar Majorana
Column: 'Ga niet naar afterparty’s, ga gewoon naar huis'
Cesar Majorana
Cesar over shared dining: 'Hoezo mag ik straks geen eigen gerecht?'
Cesar Majorana
Column: Ik ben in de val van de dure tandenborstel getrapt
Cesar Majorana
Column: Met vuur spelen
Cesar Majorana
Column: Waarom de Zweedse sekswet superlogisch is
Cesar Majorana
Column: De slimme excuses die ik gebruik voor dure aankopen
Cesar Majorana
Column: 'Netwerkfreaks zijn de ratten van de samenleving'
Cesar Majorana
Column: 'Als je niet kunt koken ga ik niet met je naar bed'
Cesar Majorana
Column: Ik kan niet stoppen met gluren naar al mijn sekspartners
Cesar Majorana
Column: Waarom ik voorlopig even geen koffie meer drink
Cesar Majorana
Column: De waarheid over seksvragen in interviews
Cesar Majorana
Column: Klaplong
Malou Holshuijsen
Column: Kutcolumn
Hanneke Hendrix
Het schoolplein
Malou Holshuijsen
De magere man met de dikke teckel
Malou Holshuijsen
Het is kiezen of tieten
Newsflash
Facebook wordt cupido en krijgt een datingfunctie
Meer bekijken
  1. Moods
  2. Cesar Majorana
  3. We moeten praten over onze boodschappen en Facebookscrollen
27-2-2018 12:00

Scrollen door mijn tijdlijn is mijn bezigheidstherapie. Ik weet dat ik me daarvoor moet schamen. Het is niet cool om doelloos op Facebook te dwarrelen, maar ik doe het. Dat komt omdat Facebook ingericht is als één grote pretfabriek. Medewerkers van facebook waarschuwden onlangs zelf dat het platform ‘té verslavend is’. Ook dát leerde ik dankzij een artikel dat ik tegenkwam tijdens het scrollen op Facebook.

Lees ook: 'Ik ben Cesar, en ik koop geurkaarsen'

Vandaag, tijdens het scrollen, kwam ik weer iets schokkends tegen.

Wat blijkt? Onze avocado’s zorgen voor massale ontbossing elders op aarde. Zevenhonderd hectare bosgrond, in de laatste jaren alleen al. Dat is niet het enige. Dat bakje blauwe bessen buiten het seizoen? Dat is ook een totale ecologische catastrofe. We kopen te veel luxe boodschappen, en slopen daarmee langzaam de planeet.

Ik ben iemand die zich als consument dan snel schuldig voelt. Toon mij een plaatje van een stervende babypanda en ik maak al mijn spaargeld over aan het WNF. Dus als je mij ontbossing toont en me vervolgens vertelt dat de avocado’s in mijn winkelmand de oorzaak zijn... tja, dan word ik drastisch. Nooit meer guacamole. Nooit meer avocadosoep.

Toch is mijn reflex, mij schuldig voelen als winkelende millennial, een domme fout. Kap ik de bossen waar de avocadovelden moeten komen? Bestuur ik het vliegtuig om die blauwe bessen te vervoeren? Best vreemd, dat de eerste gedachte is: wat doe ik in hemelsnaam? En niet: waarom kan ik dit doen? Het antwoord op de eerste vraag weet ik niet, maar wat ik wél weet: de supermarkt maakt het me te gemakkelijk. 

Als je de supermarkt binnenstapt betreedt je een utopie waarin producten áltijd groeien. Dat is een goocheltruc, want eigenlijk werken de supermarkten zich kapot om bepaalde producten - die hier niet groeien - in de schappen te krijgen. Het feit dat we tropisch fruit kunnen kopen terwijl de ijspegels aan je fiets hangen is eigenlijk gestoord. Dat moet anders kunnen.

Lees ook: Acht Facebookfuncties die je nog niet wist

Waarom pas pepernoten vanaf de feestdagen, maar blauwe bessen het gehele jaar door? Als we driekwart jaar zonder sinterklaassnoep kunnen, moet het ook lukken met besjes. Ik stel voor dat supermarkten langzaam producten met een grote ecologische voetafdruk weren.  

Facebook heeft de eerste stap alvast gezet. Ze hebben aangekondigd minder verslavend te willen zijn. Facebook gaat minder nieuws in je tijdlijn pompen en zich meer focussen op betekenisvolle gesprekken. Ik kan niet wachten op betekenisvolle gesprekken met mijn vrienden. Ik ga ze allemaal vertellen dat avocado’s echt niet meer kunnen.

Meer lezen