Tussendoortje
Het leven is compleet: Instagram heeft gifjes toegevoegd
And See Today
Antiheldinnen op Netflix
And See Today
Deel 2: 3 x One Night Stand
And See Today
Naked
The Closet
Daisy Kroon
Cosmo Hairstyling
The Half Bun
The Closet
Kae Sutherland
Tussendoortje
Gucci doet het op zijn hondjes
&C Party guide
Deze feestjes mag je niet missen volgens de kenners
Tussendoortje
De filmcompromis machine
Newsflash
Daar is-ie: de trailer van het vervolg op Mamma Mia
Designblog
10x interieurkoopjes shoppen vanuit je luie stoel
Tussendoortje
Slapen in hét Dirty Dancing resort
And See Today
Hollandse glorie op Netflix
Cosmo Hairstyling
Show Pony Tail
Tussendoortje
Slapen in een Game of Thrones ijshotel
Newsflash
Deze dankspeech bij de Oscars zorgde voor kippenvel
And See Today
De leukste animatiefilms op Netflix
Tussendoortje
Ga je een vorkje prikken bij de Mean Girls brunch?
Tussendoortje
Effe bellen met: Benja Bruijning
And See Today
The 100
Meer bekijken
  1. Moods
  2. And See Today
  3. Een ode aan Jake Gyllenhaal
And See Today

Een ode aan Jake Gyllenhaal

We all love Jake Gyllenhaal. En lucky for us: op Netflix kun je een paar van zijn allerbeste films zien.

17-7-2017 13:00
Foto: Getty Images

Laten we er niet omheen draaien: we all love Jake Gyllenhaal. Hij is grappig, knap, ontzettend cool en verschrikkelijk getalenteerd. De laatste jaren gaat het wel heel goed met Gyllenhaal: iedere film die hij aanraakt lijkt in goud te veranderen. Bovendien is hij geen acteur die wordt getypecast. Integendeel! Weinig acteurs slagen erin zoveel verschillende rollen met succes te vertolken. Politieagent, bokser of dierenliefhebber, he does it all. En hij speelt alle rollen met een geweldige gelaagdheid. Hij is nooit zomaar de good guy of de bad guy, de mastermind of de psycho; hij is alles tegelijkertijd. He’s a genius.

1. End of Watch
In End of Watch speelt Jake de jonge agent Brian Taylor, die samen met zijn partner en vriend Mike Zalava (Michael Peña) de wijk South Central in LA overzien. Een van de gevaarlijkste wijken van de stad, die wordt gedomineerd door gangs en drugsgeweld. Het samenspel tussen Jake en Michael in deze film is echt geweldig. Houd je zakdoeken in de aanslag. You have been warned.

2. Southpaw
In Southpaw vertolkt Jake de rol van boxer Billy Hope, die kampt met het verdriet over het verlies van zijn vrouw. De transformatie die Jake voor deze film onderging is verbazingwekkend. Al eerder onderging hij een bizarre gedaanteverwisseling voor zijn rol in Nightcrawler (die niet op Netflix staat, maar misschien wel zijn allerbeste film is), waarvoor hij extreem moest afvallen. Voor Southpaw kwam hij weer aan, maar puur in spieren. Het resultaat mag er zeker zijn.

3. Okja
Vorige week schreef ik al over Okja, de nieuwe Netflix Original die mensen over de hele wereld veganist laat worden. In Okja speelt Jake de rol van Johnny Wilcox, die niet beter valt te omschrijven dan als de gestoorde versie van Freek Vonk. Hij is verscheurd door de misdaden van het bedrijf, maar bezeten van roem. Dit drijft hem tot complete waanzin.

4. Prisoners
In Prisoners vertolkt Jake de rol van detective Loki, die de vermissing van twee jonge meisjes moet oplossen. Obsessief als hij is, laat Loki zich volledig door de zaak meeslepen. Ook in deze film is Jake niet zomaar de ‘good cop’. De vele maniertjes die hij zijn personages meegeeft, zoals Loki’s stuiptrekkende ogen, geven wederom een sterke gelaagdheid aan de rol.

5. Enemy
In deze thriller speelt Jake niet één, maar twee rollen. Adam Bell leidt een kalm en routinematig leven met zijn vrouw in Toronto. Tot hij in een film een man ziet, die precies op hem lijkt. In tegenstelling tot Adam is deze man single en heeft hij alle vrijheid waar Adam naar verlangt. Geobsedeerd door zijn dubbelganger, besluit hij hem verder te volgen. Dat leidt tot een onvermijdelijke confrontatie.

Wat nog meer te zien? And See Today stukken vind je hier

Meer lezen