Talent break
Allround Artist
&Chantal
&Chantal volgende week
Tussendoortje
Slapen in het ananashuis van SpongeBob
&C new in store
&C nummer 8: Slapen
Dit is Derks
Flirtdefensie
Tussendoortje
5 x Babyclichés
Newsflash
#MeToo
Ode aan
Johnny de Mol
#ididnotwakeuplikethis
Kimberly Fransens
Newsflash
Mart Visser gaat Beyond Context
shopping
Vette verse sneakers
Exclusief
Chantal vertelt over haar zwangerschap
Tussendoortje
Meghan Markle stopt met Suits
Hanneke Hendrix
Doorslapen
Sterrenstof
Jouw weekhoroscoop #42
Vrouwengelul
Je bent een sukkel als je naaktfoto's st...
shopping
10x puffer jackets
&C Magazine
Lil' Kleine is jarig
shopping
Amore
Tussendoortje
Theeleuten met Gin en Tonic
Talent break
Inspirerende woorden
Meer bekijken
Meer bekijken
  1. Moods
  2. Tussendoortje
  3. Zó scoor je de beste Marktplaats schatten
Tussendoortje

Zó scoor je de beste Marktplaats schatten

Marktplaats is bij uitstek hét online koopjeswalhalla van jewelste. Want wie goed zoekt, hengelt de grootste parels uit de krochten van de webshop binnen voor een spotprijs. Maar er zijn een aantal spelregels. Hold your horses!

12-10-2017 18:00
Getty Images

Unieke vondsten voor een habbekrats
Ik, Floor, shop zelf al jaren op Marktplaats. Van stoelen tot kittige tijgerjasjes en bronzen hertjes (I know!) , het is mijn tweede natuur om een goede deal te vinden en aan de haak te slaan. Mijn Marktplaats-drift is afhankelijk van of ik iets specifieks zoek - of op de duikplank van de zoekbalk ga staan - en wel zie waar het schip strandt. Mijn favoriete categorie is kleding (met name jassen), maar je duikelt er eigenlijk heel veel random moois op. Het fijne aan Marktplaats is dat je een unieke rakker hoopt te kopen voor een habbekrats, die niet bij elke shop te koop is. Enfin, terug naar de spelregels:

1. Wat zoek ik
Ben je op zoek naar een jas, een arty nachtkastje of een paar kloeke seventies stappers? Weet wat je zoekt voordat je überhaupt 'Marktplaats' hebt ingetypt in je browserbalk, dat maakt je zoektocht namelijk een stuk makkelijker. Zoals je begrijpt. Stel een aantal basiseisen voordat je gaat scrollen: wat is mijn maximale prijs, welke maat zoek ik en ga je voor gloednieuw of 'zo goed als nieuw' (in de Marktplaats volksmond ook wel Z.G.A.N genoemd).

2. Heb geduld
Soms heb je in no time beet, maar soms wordt je geduld flink op de proef gesteld. Want kijk er vooral niet van op als je alle pagina's voor jouw zoekterm moet doorzoeken en dan nóg niet hebt gevonden wat je zocht. Da's mooi kak, maar geef niet op. Plan zoekrondjes in, in de ochtend of in de avond. Ben je daar toch iets te lui voor? Snappen we! Dan kun je een melding aanzetten om een e-mail te krijgen als er binnen jouw zoekterm iets nieuws is geplaatst door een verkoper. Dat doe je zo

3. Het contact
Staat er een telefoonnummer bij? Zo ja, klim als een raket in de telefoon (tenzij het middenin de nacht is). Want weg is weg en verkocht is verkocht. Daarnaast hoort de verkoper jouw stem. Laat je in de advertentie vooral niet afschrikken door het feit dat er geen prijs bij staat of een heel hoog bedrag is ingevuld. Het is immers dé plek om je onderhandelings skils op te schroeven. Wees altijd beleefd in je mailtjes.

4. De onderhandeling
Vraag de nodige informatie op zoals 1) scherpere foto's om eventuele mankementen en de juiste kleur te kunnen spotten en  2) vraag naar de afmetingen. Is de informatie binnen die je wilt hebben? Doe dan een eerste bod - uiteraard ga je onder je maximale bedrag zitten (vergeet vooral de verzendkosten niet mee te rekenen). Mocht de persoon het daar niet mee eens zijn, dan kun je een tweede gooi doen. Maar let wel: vraag je af of dit het waard is? Want sommige mensen denken voor boetiekkosten hun mantel uit 1960 inclusief vintage geur te kunnen slijten - dat is natuurlijk niet de bedoeling.

5. Check dubbelcheck
'SUPER SJIEKE MANTEL EEN KEER GEDRAGEN', dat de beste dame maar één testritje heeft gehad in de jas die op de foto prijkt is natuurlijk een leugentje om bestwil. Dus ga pas akkoord als je alle feiten hebt gecontroleerd. Slaap er desnoods een nachtje over - je bent immers al in het onderhandelingsbootje gestapt. Maak áltijd screenshots van de advertentie (inclusief alle foto's) je weet maar nooit of er achteraf iets kapot blijkt te zijn. Maak duidelijke afspraken over de betaling en de verzending. Het meest gebruikelijk is dat wanneer de verkoper je geld binnen heeft, het pakket wordt verzonden. Vraag bij de verzending om een berichte ter bevestiging en de PostNL track and trace code. Mocht je iemand niet helemaal vertrouwen, dan doet een speurtocht op Facebook wonderen voor je gemoedsrust.

Mijn meeste recente vondsten? De zwarte lakjas hieronder en die gezellige tijgerjas.

Meer lezen