Wereldwijd afscheid: dit was de uitvaart van Queen Elizabeth

Entertainment

Wereldwijd afscheid: dit was de uitvaart van Queen Elizabeth

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

19 september 2022 17:00

Bron / Fotografie

beeld BrunoPress

Gepubliceerd op

19 september 2022 17:00

Bron / Fotografie

beeld BrunoPress

Vandaag was de uitvaart van koningin Elizabeth, die op donderdag 8 september overleed. Enorme groepen mensen verzamelden zich om de vorst een laatste afscheid te geven. Zo zag de dag eruit.

De plechtigheden begonnen vanochtend in Westminster Hall, waar de koningin de afgelopen vijf dagen opgebaard lag. Hier konden burgers een laatste groet geven. Om precies 11:44 (Nederlandse tijd dan) vertrok de stoet met de kist naar Westminster Abbey voor de ceremonie. De gasten zaten al bijna 3 uur in de kerk toen de kist aankwam. 

Uitvaart Elizabeth - Westminster Hall - Brunopress

Lees ook: Kappen nou met die marmelade: broodjes verboden bij herdenking Elizabeth Ceremonie  De ceremonie werd geleid door het hoofd van de Westminster Abbey en er was er preek door de aartsbisschop van Canterbury, waarbij er een bijbeltekst voorgelezen werd door premier Truss en secretaris-generaal Scotland van het Gemenebest. De ceremonie werd afgesloten met twee minuten landelijke stilte nadat de Last Post werd gespeeld door een trompettist. Daarna klonk het volkslied. De rouwstoet gaat op dit moment verder naar Elizabeths laatste rustplek in Windsor onder het geluid van de Big Ben en kanonschoten uit Hyde park. 's Avonds zal de familie in besloten kring afscheid nemen en zal de koningin in de kapel begraven worden.

Westminster Abbey - uitvaart Elizabeth - BrunoPress

Staatshoofden Bij de uitvaart waren veel staatshoofden aanwezig, waaronder koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix. Ook president Biden was er te zien. Niet alle regeerders die Queen Elizabeth kende pasten in de kerk dus oud-presidenten Barack Obama en Donald Trump waren bijvoorbeeld niet uitgenodigd. 

Uitvaart elizabeth - Willem en Maxima - BrunoPress

Sieraden  Prinses Catherine droeg een parelketting en oorbellen die van de vorstin waren geweest. Zij was niet de enige die sieraden droeg om de koningin te eren. Zo droeg achterkleindochter Charlotte een broche die ze van de koningin had gekregen en droeg Meghan Markle oorbellen die ze in 2018 van Elizabeth kreeg. 

Catherine - uitvaart Elizabeth - BrunoPress

Beroemdheden  Naast familieleden van de koningin en staatshoofden waren er ook een aantal beroemdheden aanwezig waaronder scout Bear Grylls en actrices Sarah Oh en Sophie Winkleman. Van tevoren werd verwacht dat ook David Attenborough, David Beckham, Daniel Craig, Elton John en schrijver Stephen Fry aanwezig zouden zijn, maar die waren uiteindelijk niet aanwezig. Beckham heeft vrijdag wel 13 uur in de rij gestaan om de koningin een laatste groet te geven. 

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit vrouwen, welgeteld één man (arme John) en overwegend kattenmensen. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale snackbar. Wie niet eigenlijk.

Meer entertainment