We horen iedereen over meesterwerk van een film Tár, maar waarom eigenlijk?

Entertainment

We horen iedereen over meesterwerk van een film Tár, maar waarom eigenlijk?

Carmen Felix
Door

Carmen Felix

Gepubliceerd op

6 maart 2023 om 15:00

Gepubliceerd op

6 maart 2023 om 15:00

Tár, de film met Cate Blanchett die nu in de bioscoop draait, is volgens velen een echte mustwatch. Wij zetten op een rijtje waarom we met z'n allen naar deze alom bejubelde film over een dirigente moeten gaan kijken. 

Bejubeld ja? Tár heeft inmiddels zes Oscarnominaties en talloze recensies met vijf sterren in de pocket. Lees ook: Zit überhaupt iemand nog te wachten op Riverdale deel 7? Zelfs de acteurs lijken het zat

En waar gaat het dan precies over? Spoilers: daar doen we niet aan, maar denk topactrice Cate Blanchett in de rol van Lydia Tár, een onuitstaanbare topdirigente die meerdere keren haar boekje te buiten gaat. 

Veel actie? Kijk, het is volgens recensenten een echte slow burn, een film met een slome opbouw die traag begint en naar een grande finale toewerkt. Maar er gebeurt vanaf de eerste minuut heel erg veel.

Wat is het thema, naast een dirigente die vervelend is? Een nieuw perspectief op de cancel culture en #metoo. En dat op een manier die we nog nooit hebben gezien. Het gaat over machtsstructuren, machtsmisbruik, machtsspelletjes en dit allemaal in een creatieve sector. Ook nog eens met een prachtige soundtrack eronder gezet.

Mooie muziek dus? Als je een beetje thuis bent in de klassieke muziek, of alleen al een liefhebber van het genre bent, heb je meteen door dat alles perfect on point is. Volgens kenners klopt alles zo goed dat het opvalt. 

En als ik daar nou helemaal niks mee heb? Alsnog kijken. Voorbeeldje: de film gaat nu viral op TikTok omdat Gen Z er ook massaal heen gaat en zich voornamelijk afvroeg: is dit een waargebeurd verhaal en bestaat die vrouw echt?

En? Nee, het is fictie.  Lees ook: Alles dat we tot nu toe weten over het nieuwe And Just Like That-seizoen (met Sam Smith?)

Lijkt het op een andere film die ik leuk vond? Tár gaat over grenzen overschrijden uit liefde voor 'de kunst'. Denk aan films als Black Swan (over een overijverige ballerina), Synecdoche, New York (over een omhoogklimmende theaterregisseur) en Whiplash (over de toxische dynamiek tussen een aspirant jazz drummer en z'n nare mentor). 

Dus, wat is het genre? Noem het maar een dramatische thriller.

Nog meer fun facts voor we de bioscoopzaal induiken? Als Cate Blanchett nee tegen de rol had gezegd, had Tár niet bestaan. Regisseur en scenarioschrijver Todd Field zegt dat de rol specifiek voor Blanchett is geschreven. Wij zeggen: geniet van de popcorn.

delen
Carmen Felix

Carmen Felix (35) is freelancejournalist, fervent twitteraar en schreef het boek Je kunt het ook nooit goed doen. Ze is onlangs moeder geworden van dochter Vesper. Elke maand schrijft ze een column voor &C Magazine.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen