Reis naar Bali geboekt? Vermijd dit eten of er hangt een gevangenisstraf boven je hoofd

Entertainment

Reis naar Bali geboekt? Vermijd dit eten of er hangt een gevangenisstraf boven je hoofd

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

25 september 2023 om 16:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

Gepubliceerd op

25 september 2023 om 16:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

Op bepaalde delen van Bali is het eten van varkensvlees verboden. Dat heeft een beroemde Indonesische influencer geweten. In maart liet ze op TikTok zien hoe ze op het eiland een varkenshuid at en nu, zes maanden later, is ze veroordeeld tot twee jaar cel. 

En dat niet alleen. De TikTokker krijgt ook een geldboete van vijftienduizend euro. Ze is schuldig bevonden aan het 'aanzetten tot haat' tegen religieuze individuen en groepen, en aan godslastering. Want wat er nog een schepje bovenop deed, was dat de lifestyle-influencer, Lina Lutfiawati (33), een islamitische uitspraak zei voordat ze het varkensvlees at. Lutfiawata zei 'bismallah', wat 'in de naam van God' betekent. Terwijl het volgens de Koran - uitzonderingen daargelaten - niet toegestaan is om varkensvlees te eten.

Godslastering in Indonesië  Indonesiëkenner Nico Schulte Nordholt noemt het nieuws 'schrikken' en vindt het een 'extreem hoge straf', zo vertelt hij aan RTL Nieuws. Ook David Kloos, onderzoeker van het Koninklijk Instituut van Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) vindt de straf bijzonder hoog. Toch vinden beide deskundigen de straf minder vreemd als je naar de politieke situatie van het land kijkt. Vorig jaar is namelijk de blasfemiewet, de wet over godslastering, uitgebreid. Vanaf 2025 maakt die onder andere seks voor het huwelijk en promotie van anticonceptie illegaal.

Het gevolg: de uitbreiding van deze wet maakt het voor conservatieve groepen makkelijker om mensen aan te klagen. Radicale groepen oefenen nu de macht uit via de wet. En dat zag je ook bij de influencer gebeuren. De Ulema-raad, een raad van moslimgeleerden, vond dat Lutfiawata schuldig was onder de nieuwe blasfemiewetgeving. 'Ook klopte de organisatie het incident verder op in de media, zodat de zaak veel aandacht kreeg,' legt Kloos uit aan RTL Nieuws. Lees ook: Koffers pakken: deze 3 plekken lijken op Bali maar liggen gewoon in Europa

Fijne vakantie  Kortom: lucky you dat je naar het paradijselijke Bali gaat, maar denk even twee keer na voordat je iets doet wat niet mag. Op een jointje roken staat een gevangenisstraf, over een paar jaar is seks hebben met je vakantieliefde wellicht ingewikkeld en varkensvlees eten kun je dus ook maar beter vermijden. Better safe than sorry.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen