Doei, steamy scènes: Gen Z wil minder seks in series en films en dit is waarom

Entertainment

Doei, steamy scènes: Gen Z wil minder seks in series en films en dit is waarom

Meike van Zandvoort
Door

Meike van Zandvoort

Gepubliceerd op

18 november 2023 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Gepubliceerd op

18 november 2023 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Van de meest open minded en vooruitstrevende generatie zou je misschien anders verwachten, maar Gen Z ziet liever minder, dan meer seks in films en series. En da's juist omdat ze zo open minded zijn.

Series als Euphoria en Bridgerton en films als Call Me By Your Name en Basic Instinct staan allemaal bekend om hun spicy seksscènes. Millennials hoor je niet klagen, maar merendeel van de 13 tot 24-jarigen Gen Z'ers wel. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de Universiteit van Californië.

Minder seks, meer diepgang Uit het onderzoek blijkt dat 44 procent van de jongeren minder seks in films en series willen. Daarbij gaat het hen vooral om de soort relaties die ze steeds te zien krijgen, en de manier waarop. Vaak vinden ze de seks onnodig voor de plot of irriteren ze zich aan de stereotyperende verhaallijnen. Een relatie is op het rode doek nog steeds vaak dé weg naar geluk, de man en vrouw eindigen uiteindelijk altijd samen en er is negen van de tien keer een love triangle. Dat was vijftien jaar geleden nog geweldig, met hits als The Hunger Games en Twilight, maar tijden veranderen. Lees ook: Dit zijn de vijf meest sexy films en series op Netflix

In tegenstelling tot een aantal jaar geleden, hechten Gen Z'ers veel minder waarde aan het klassieke liefdesverhaal met 'de ware' vinden, trouwen en kinderen krijgen. Ze blijven zelf langer single en prikken ook allang door dat perfecte plaatje heen wat de media laat zien. Kort gezegd: het boeit ze gewoon niet, die stereotyperende verhaallijnen en oppervlakkige, bijbehorende seksscènes. In plaats daarvan wil Gen Z meer platonische liefde en zelfliefde zien. Gewoon, waar ze zich zelf wél mee bezig houden. 

Platonische liefde Deze verandering is nu al steeds meer te zien in nieuwe films en series die gericht zijn aan de jongere generatie. De focus wordt meer gelegd op sterke vriendschappen en het verkennen van platonische relaties. Denk aan series als Firefly Lane en Heartstopper. Al doet een serie als Sex Education - ondanks het woordje sex - het ook goed. Want ook in deze serie gaat het voornamelijk om zelfliefde en vriendschappen. Lees ook: Dit is wanneer de eerste kerstfilm op Netflix verschijnt (en deze 5 komen er nog aan)

'We willen losbreken van het dominante narratief in film en televisie, waar betekenisvolle relaties altijd geworteld moeten zijn in seks,' zegt 23-jarige Yernur tegen The Guardian. 'Ik denk ook niet dat het exclusief een Gen Z dingetje is. Veel mensen houden van het feel good-gevoel van vriendschappen.' Wij zijn voor.

delen
Meike van Zandvoort

Meike van Zandvoort (2000) is tekststagiair bij &C en schrijft omdat ze verder voor geen meter kan rekenen. Ze aait elke kat die ze op straat tegenkomt, koopt het liefst elke dag een nieuw boek en wordt het allergelukkigst van een blauwe lucht.

Meer lezen

Meer van deze auteur