Harry Potter-acteur Michael Gambon op 82-jarige leeftijd overleden

Entertainment

Harry Potter-acteur Michael Gambon op 82-jarige leeftijd overleden

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

28 september 2023 om 15:00

Bron / Fotografie

bron ANP, beeld Warner Bros.

Gepubliceerd op

28 september 2023 om 15:00

Bron / Fotografie

bron ANP, beeld Warner Bros.

De Iers-Britse acteur Michael Gambon is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de BBC. De acteur was bij het grote publiek het meest bekend van zijn rol als Albus Dumbledore in zes Harry Potter-films. Gambon nam de rol na twee films over van acteur Richard Harris, toen deze onverwacht overleed.

Volgens zijn familie stierf Gambon in het ziekenhuis, omringd door zijn naasten. Zijn carrière omspande zes decennia. De acteur was te zien in meer dan 150 films en series, waaronder Gosford Park, The Insider, The Kings's Speech en The Life Aquatic with Steve Zissou.

Lees ook: Daniel Radcliffe: 'Harry Potter-serie heeft mij niet nodig om succesvol te zijn'

Gambon begon zijn carrière in het theater naast Laurence Olivier. Hij was een van de originele leden van de Royal National Theatre. In zijn leven won hij onder meer drie Olivier Awards, twee Screen Actors Guild Awards en vier BAFTA's. De acteur werd in 1998 geridderd door koningin Elizabeth II, vanwege zijn imposante en belangwekkende bijdrage aan de Britse cultuurwereld.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.

Meer van deze auteur

Meer lezen