Wij zijn al drie jaar bezig een basisschool te kiezen

Column

Wij zijn al drie jaar bezig een basisschool te kiezen

Hanneke Hendrix
Door

Hanneke Hendrix

Gepubliceerd op

29 augustus 2022 19:00

Bron / Fotografie

fotografie Anne Claire de Breij

Gepubliceerd op

29 augustus 2022 19:00

Bron / Fotografie

fotografie Anne Claire de Breij

Een basisschool kiezen. De een schrijft z'n kind gewoon in bij die ene in 't dorp, de ander gaat ze stuk voor stuk langs om daarna nog steeds geen besluit te kunnen nemen.

'Goh, en naar welke school gaat de kleine spruit nu?' 'Nou, dat weten we nog niet.' 'Hè? Maar school begint toch vandaag?' 'Ja, maar we zijn er nog niet uit.' 'Ja, maar… Ze is nu toch vier?' 'Op zich moet ze pas verplicht als ze vijf is.' 'O. Zaten alle scholen vol?' 'Nee, we vinden alleen de keuze erg moeilijk. Hebben jullie niet heel lang lopen dubben? Wij zijn er al meer dan drie jaar mee bezig! Echt een dagtaak als je overal wil gaan kijken. We overwegen nu te verhuizen naar Groningen. Daar zit een nieuwe school, maar daar hebben we nog geen proefdag kunnen doen.' 'Moet Gerliene dan al die proefdagen draaien? Op steeds een andere school?' 'Nee, wíj! Wíj gaan proefdraaien. Ik en Henk! Alleen dan zie je wat er allemaal mis gaat. Echt, heel naar. Elke dag een andere leerkracht. En heel veel leerkrachten hebben geen idee. Hebben ook helemaal interesse in ons dossier over Gerliene. Terwijl: dat was een heel prijzige exercitie, dat dossier!' 'O. Jeetje.' 'O, ik hoor het al. Een oordeel!' 'Ja, jezus, dat is toch gekkenwerk? Je gaat toch niet hele dagen alle scholen af? En jij oordeelt zelf toch ook continue over die leerkrachten, als ik het zo hoor.' 'Ja, nee, dat is anders. Dat gaat om ons kínd.' 'Hier in ons dorp is maar één schooltje. En door corona zijn we daar pas binnen geweest toen ze er al een half haar zat. Ging prima.' 'Nou, wij hebben eerst goed rondgekeken, hoor. Jenaplan, Dalton, de democratische school, de vrije school natuurlijk en Freinet.' 'Freixenet? Is dat met drank? Mag dat al? Op de basisschool?' 'Jij neemt ook NOOIT IETS SERIEUS! Freinet! Dat is gebaseerd op hoe het ging op een kleine basisschool op het platteland. Maar daar zijn we geweest en daar vonden we echt de klassen te groot.' 'En nu dus… Ja, nu dus niks, dan? Blijft Gerliene alleen thuis? Met alleen jullie koppen om tegenaan te kijken?' 'Nou ja. Ja.' 'Hoe bedoel je?' 'Als die school in Groningen niks is, dan overwegen thuisonderwijs.' 'Nee joh! Net alsof het corona is!' 'Ja, iedereen flipte tijdens corona, maar wij vonden het eigenlijk wel lekker. Zo zonder de buitenwereld.' 'Goh.' 'En in dat geval gaan Henk en ik om de beurt elke dag lesgeven.' 'O. Maar mag dat wel? Elke dag een wisselende leerkracht?' 'Ach, hou toch je mond.' 'Waar ga je nou heen? Zeg! Ik heb nog een fles Freixenet voor jullie! Voor als jullie het tussendoor even niet meer zien zitten! Hallo?'

delen
Hanneke Hendrix

Hanneke Hendrix (41) deed veel levenswijsheid op als barvrouw in de kroeg. Nu schrijft ze columns en romans en is ze co-host van de ouderschapspodcast Ik ken iemand die. Ze heeft een dochter (5) en een man, en is de laatste Nederlander zonder smartphone.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen